Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Умишлено убит ли е обявеният за самоубил се ст. лейтенант Манчев!?

В нова посока поема разследването на смъртта на ст. лейтенант Тодор Манчев, открит мъртъв на 19 юли във военното си поделение. В началото на септември е извършена ексхумация на трупа, при която е открит и куршумът, от който умира. Допълнителната експертиза разкрива, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата.

Този детайл открито повдига въпроса, дали е станал жертва на умишлено убийство, прикрито като самоубийство. Офицерът бе открит прострелян на 19 юли в спалното помещение на полигона „Ново село“.
Последните два месеца от живота на младия военнослужещ са били превърнати в кошмар. Причината - в края на месец май се разбра, че на 11 май при военното учение Swift Response край пловдивското село Чешнегирово, тежко въоръжени американски военни нахлуват с насочени оръжия в цех за дограма. Половин час работници от цеха прекарват в плен на командосите, докато накрая се разбира, че е станала грешка. Инцидентът се оказа прикриван в продължение на две седмици.
След като видео от екшъна изтече в медиите, „Военна полиция“ е започнала разследване, като цялата вина неправомерно е била стоварена на Тодор Манчев.
Началниците му го притискали да поеме вината, че е допуснал нахлуването на американците в производствения цех. Близки и колеги на покойния Тодор Манчев все още не могат да излязат от шока с неговата смърт. Те са категорични, че младият мъж и бременната му приятелка са планирали сватба през месец август, а до края на годината двамата са очаквали и раждането на дете.
Преди дни от армията е бил освободен полк. Диман Георгиев, дългогодишен офицер от „Военна полиция“. Той е бил човекът, който се е заел с разкриването на причината за смъртта на Манчев. В своя докладна, която през юли месец внесъл в Президентството и Инспектората на Министерство на отбраната, полковникът разкри, че месец преди неизяснената смърт на младия офицер негови близки са подавали сигнали, че е обект на смазващ натиск. Бащата на ст. лейтенант Манчев се обадил на Георгиев и му казал: „Господин полковник, страхувам се, че ще убият момчето ми.“
Информацията за тези опасения на бащата била предадена на и. д. директор на „Военна полиция“ Ивайло Сотиров, но той я прикрива от комисията, която извършва разследване на инцидента в Чешнегирово. Оказва се още, че разпечатка от телефонните разговори, които Манчев е провел преди смъртта си, незаконно е била изнесена от „Военна полиция“. Данните са от съществено значение за разследването и могат да дадат отговор - дали става въпрос за склоняване към самоубийство или ст. лейтенантът е убит, при това на територията на военно поделение.
В докладната, която полк. Георгиев бе внесъл в Президентството и в Инспектората на Министерство на отбраната, офицерът задаваше още множество неудобни въпроси за действията на Ивайло Сотиров.
На фона на тези скандални факти - през месец юли служебното правителство предложи Сотиров за генерал и титуляр на поста директор на „Военна полиция“. /труд

Публикувана на
14 Септември 2021 година