Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Спасиха мечка с две малки мечета

Видяна: 14823 пъти

От четири години мечката Симона обикаля района на село Могилица, Смолянско, и навлиза в дворовете на местните жители. Заради това е класифицирана като „проблемна“, което води до издаване на разрешително за нейния отстрел. Въпреки уплахата и нанесените щети, местните хора не искат мечката да бъде убита. Представителите на горското стопанство в Смилян също.
През август тази година Владимир Тодоров от Институтът по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН получава сигнал, че мечка с две мечета редовно навлиза в село Могилица. Оказва се, че това е Симона.
За да не бъде отстреляна, екипът поставя фотокапани в района, с които да следи движението им.
Сутринта на 10-ти септември той получава снимка, на която вижда, че Симона се е хванала в примката. Веднага потегля от другия край на България, докато екип на WWF тръгва от София. Междувременно, представители на РИОСВ Смолян и Горско стопанство “Смилян” отцепват района и следят в близост мечката да не избяга. Изтощената Симона е упоена и бързо заспива. Владимир ѝ поставя нашийник, с който да следи как се движи. След това е измерена и преместват 105-килограмовото животно в ремаркето, което ще го закара далеч от хората.
През цялата операция малките мечета стоят в близост и следят какво се случва. Екипът отново поставя примки и ги хваща. Всички заедно са преместени живи и здрави далеч в дебрите на Родопите.

Публикувана на
13 Септември 2021 година