Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Как да махнем нитратите и пестицидите от плодовете и зеленчуците

Видяна: 29463 пъти

Има начини нитратите и пестицидите частично да се отстранят от плодовете и зеленчуците. Вижте как без да прибягваме до услугите на специализирани лаборатории можем да разпознаваме кои зеленчуци гъмжат от химия. И още по-важно – ако вече сме си ги купили – как да омекотим удара на отровите.
Зеле
Повечето от нитратите се натрупват в горните зелеви листа и стебла – те трябва да се изхвърлят.
Картофи
В картофите нитратите се натрупват под обвивката и в сърцевината, така че след като кипнат, водата трябва да се изхвърли.
Тиквички, краставици, патладжан
Краставиците трябва да са с нежен тревист цвят. Ако са тъмнозелени това показва, че са пълни с нитрати. Първите за сезона тиквички и патладжани трябва да се белят. А най-токсичното им място е дръжката – отрежете я.
Салата, магданоз, копър
Повечето химикали се натрупват в жилките – няма нужда да се ядат. Тези продукти винаги бързо абсорбират нитрати и преди да ги добавите към ястието, ги накиснете за един час във вода.
Домати
Колкото по-дебела е обвивката на домата, толкова повече химикали съдържа. Не се купувайте оранжево–червени домати с вид на недозрели. Бялото съдържание и дебели жилки при разреза са сигнал за голямо съдържание на химия. И ако все пак сте взели такива домати, накиснете ги в студена вода за около 1 час.
Цвекло, моркови, репички
Огромно количество нитрати се трупат в краищата им – изрежете ги преди употреба.
Да не се купува цвекло с извита опашка. От морковите изрежете 1 cm от опашката, зеленикавата част трябва да се изреже напълно, тя съдържа голям брой химични вещества.
Грозде
За да се съхранява за дълго време то се третира от производителите с фунгициди . За да се отървете от това вещество, гроздето трябва хубаво да се измие.
Диня
Не купувайте диня, нарязана на части и увита във фолио – това е добра основа за развитието на бактерии и микроби. Ако динята има дебели жълтеникави ивици означава, че здраво е торена. Можете да направите един малък тест: поставете резенчета диня в чаша с вода. Ако водата промени своя цвят – динята е подхранвана изкуствено, ако просто стане мътна – значи е чиста.
Круши и ябълки
Купувайки тези плодове ги вземете в ръка – ако почувствате, че плодовете на хлъзгави и лепкави, означава че са третирани с бифенил, така че да не се развалят и да се съхраняват дълго. Трябва да се белят.
Най- замърсени с химия плодове и зеленчуци идват от Холандия, Турция, Израел и Египет. Те имат слаба земя и богата реколта не може да има, без значителни количества тор. /лупа

Публикувана на
13 Септември 2021 година