Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Майор от авиобазата в Крумово е загинал

Видяна: 59205 пъти

Самоличността на един от тримата загинали нашенци в Кот Д'Ивоар е вече разкрита. Това е 55-годишният Журион Върбанов, летец в авиобаза "Крумово". Майор Върбанов е отличен от бившия началник на отбраната ген. Константин Попов заедно със свои колеги от "Безмер" и "Граф Игнатиево" преди няколко години.
Общо трима, твърдят в армейските среди, са българите, загинали при свалянето на Ми-24 в граничния район край Буркина Фасо, но съобщение за гибелта им няма вече втори ден официално нито от Министерството на отбраната, нито от Външно, пратило ги на мисията на ООН по миротворчество в региона, продължение на UNMIL в Либерия.
Съдбата на българите напомня силно на фаталния край на капитан Денчо Коев, пилот на Ми-17. Той почина месец след тежка авиокатастрофа с Ми-24 в Брега на слоновата кост в края на 2019 г.
Върбанов е бил на мисия и в Мали преди 9 години.
Предполага се, че вертолетът с българските асове на борда е бил свален от джихадистка групировка, вилнееща в региона от 2016 г. Нападенията в района на град Техини зачестиха в последните месеци, като армията на Кот Д'Ивоар даде няколко жертви и се раздели с втори Ми-24. лупа

Публикувана на
12 Септември 2021 година