Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Прецакаха Минчо Празников

Видяна: 32400 пъти

Назад с над 8 хиляди лева са легендарният синоптик Минчо Празников и съпругата му Цана, узна HotArena. Доайенът на прогнозата за времето и жена му били изключително ядосани на общинарите в град Трявна, които продали наследствен имот на Цана без да я уведомят.
Професорката по медицина имала 1,5 декара земя в близкото до възрожденския град село Бангейци, която наследила от своите родители Петър и Митка Бошнакови. През 2020 година тя разбрала от съседи, че фамилната й собственост била продадена на търг от Община Трявна и веднага задействала процедура, за да търси обезщетение.
Лекарката пуснала молба до кметството, в която описала, че през годините за имота са полагани грижи, приложила и документи от поземлената комисия в града, че правата й за ползване върху парцела са възстановени през 1998 година. Жената на синоптика поискала да бъде обезвъзмездена със същата сума, на която общината продала парцела. Тя възлизала на 8462 лева - цената, на която спортното място било продадено на търг на нов собственик.
"Аз не смята, че община Трявна има право да се разпорежда с частна собственост, без да иска съгласието на собствениците. Господинът, който е имал желанието да закупи нашия парцел земя, е било редно да се обърне към нас като собственици, а не към общината", жалва се Цана. В отговор обаче тя получила обяснението, че през 2003 година от областният управител на Габрово била одобрена нова кадастрална карта, според която въпросният имот се превърнал в общински, тъй като не се стопанисвал.
В продължение на 18 години никой не потърсил правата си върху него, затова общината го продала. Самата госпожа Празникова обаче въобще не знаела за тази подробност. В крайна сметка молбата й парите да й бъдат възстановенине била одобрена и общинарите в Трявна отхвърлили искането й, пише Ретро.

Публикувана на
02 Септември 2021 година