Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Защо кокошките в с. Крумово спрели да снасят

Видяна: 23668 пъти

Американски и български военнослужещи, ангажирани с организацията и провеждането на предстоящото учение "Тракийско лято", се срещнаха днес с кмета на Крумово Румяна Самоковарева. По време на разговора е била обсъдена програмата на предстоящата съвместна операция с цел предварително информиране на населението.
"За първи път в 10-годишната ми практика като кмет, от военните бе поискана среща с мен, никога досега не съм уведомявана за предстоящи учения", коментира кметицата.
За срещата й се обадили лично от военното ни министерство, а поводът бил постъпващите множество сигнали и жалби от жители на селото за ниски прелитания на самолети по време на военни учения. Сигналите най-често постъпвали на тел.112, хората се жалвали, че къщите им се тресат, керемидите от покрива падат, а някои звучали досущ като тези от култовия филм "Оркестър без име" - кокошките спряха да снасят.
На срещата между Самоковарева и военните е постигната договорка след 23 ч. в събота и неделя да няма тренировъчни действия, за да не се пречи на местните. 260 американски военни и 400 техни български колеги ще се включат в предстоящата операция"Тракийско лято", която ще се състои от 23 август до 3 септември.
Шест полета ще има на ден в часовете между 11 и 15 часа, както и нощни действия от 19 до 23 ч. , от понеделник до петък. В операцията ще участват три транспортни самолета "Херкулес", които ще имитират стоварване на контейнери над Чешнегирово и Крумово. Палатковият лагер на военните ще бъде в Чешнегирово, но над Крумово ще се провеждат парашутни скокове. Програмата на военните предвижда още ниски прелитания на самолети над Пловдив, Чешнегирово и Крумово./марица

Публикувана на
27 Юли 2021 година