Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Съдът: Пловдив да си изчисти въздуха до 1 година

Видяна: 30320 пъти

Върховният касационен съд (ВКС) взе безпрецедентно решение, с което задължи властите в рамките на една година да предприемат всичко мерки, за да изчистят мръсния въздух в Пловдив, научи Mediapool. Съдебният акт е на върховните съдии Мария Иванова, Жива Декова и Маргарита Георгиева.
Делото за чистия въздух в Пловдив бе заведено с колективен иск от Фондация “Асоциация за европейска интеграция и права на човека” срещу Община Пловдив и екоинспекцията в града. Властите са осъдени да преустановят бездействието, допуснато през последните 14 години.
Пловдив е един от градовете с най-силно замърсен въздух в страната заедно със София.
Делото за мръсния въздух в Пловдив беше заведено преди 11 години. Гражданите се позоваха на данните, събрани между 2007 и 2011 година. От тях се вижда, че пределната норма от 50 mg/m3 твърди прахови частици във въздуха на града е била превишавана близо 200 пъти на година през 2010 г.
Според екологичната експертиза по делото най-голям принос за замърсяването имат саждите от битовото отопление. След него се нареждат транспортът, индустрията и зимното поддържане на улиците с пясък и сол. Битовото отопление допринася с близо 75% от вредните емисии на прах. Следва транспортът с 14% и индустрията с между 7 и 14%.

Публикувана на
27 Юли 2021 година