Новина от категория Светът
Архив на публикациите

За пъри път в Европа присадиха напълно изкуствено сърце

Видяна: 25620 пъти

За първи път в Европа напълно изкуствено сърце е било присадено успешно на пациент в италианския град Неапол, информира "Евронюз".
Биопротезното сърце, разработено от френската компания Carmat, вече е било присадено на пациенти в условия на клинично изпитване в САЩ, но тази операция бележи първата търговска продажба и употреба на продукта.
През декември 2020 г. Carmat получи одобрение от ЕС да продаде устройството като мост към сърдечна трансплантация за пациенти, страдащи от краен стадий на сърдечна недостатъчност.
Устройството е направено от комбинация от биологични и синтетични материали и е разработено за пръв път през 2008 година.
Според Мариса Де Фео, директор на кардиохирургията в болница Azienda Ospedaliera dei Colli, Monaldi в Неапол, новото изкуствено сърце от Carmat се сравнява благоприятно с модел на SynCardia Systems, което са присадили по-рано.
"Досега сме присаждали SynCardia, напълно механично изкуствено сърце с четири механични клапана вътре, докато Carmat има четири биологични клапана", уточни тя.
"Вече е ясно, че то е много по-лесно да се управлява. На първо място, то не е шумно, тъй като шумът е голямото ограничение на останалите устройства. Фактът, че то има биологични клапани, означава, че няма нужда от декоагулация, което намалява риска от тромбоза и кръвоизлив", изтъкна още кардиохирургът.
Ще видим ли скоро бионични сърца? "Да кажем, че през следващите няколко години се надяваме да има повече иновации и се надяваме да продължим да бъдем първите за присажданията", отбеляза Де Фео.монитор

Публикувана на
24 Юли 2021 година