Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Била ли е агент на ЦРУ снаха на Тодор Живков!?

Видяна: 20520 пъти

Личността на Маруся Мирчевска, съпруга № 1 на Владко Живков, е крайно противоречива. За нея се разказват всевъзможни бивалици и небивалици, пише standartnews.com.
Според една от тях Маруся става агент на американците, когато през 1981 излиза филмът „Аспарух“ на Людмил Стайков. Тогава в София пристига някой си Том Маршъл, който иска да купи правата от името на „Уорднър Брадърс“, за да монтира кратка версия. Давал пет милиона долара на българското кино. Той и Мирчевска станали опасно близки и службите у нас се изправят на нокти. Според тогавашни версии янките на свой ред били убедени, че любимата снаха на Тато е абсолютно информирана за държавния, политическия, интимния и семейния живот на династията, и затова я вербуват.
А когато нашенските агенти хващат в крачка Маршъл и разбират, че не е никакъв кинаджия, блокират посещенията му в София. Маруся пък е изпратена в СССР да учи режисура при големия Глеб Панфилов на държавни разноски. Но КГБ изпраща до българското разузнаване сведение, че снахата води разгулен живот, документирани със записи и снимки. Тя получава някаква диплома, без да се е явявала на лекции и изпити.
След развода си с Владо Живков Маруся се представя за режисьор, хвален в Холивуд от самия Милош Форман, а преди години тиражира версията, че Ванга й е поръчала да направи филм за нея.
В България обаче се говори, че бившата снаха на династията събирала пари от доброволци, за да снима продукция за Христо Ботев, но нито осъществява проекта, нито възстановява финикийските знаци на спонсорите.

Публикувана на
24 Юли 2021 година