Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Всички идват с блестящите си лозунги на тая или оная партия, но зад тия лозунги се спотайват хищничество и лакомият егоизъм!“

Видяна: 15128 пъти

Заработи 46-я парламент. Надеждите за нова посока на страната възкръснаха. Новата посока е надежда за разум у тези, които избирателят е посочил да го представлява. Чешкият писател-сатирик Ярослав Хашек казва: „В лудницата всеки може да говори всичко което му дойде в главата, досущ като в парламента“.
„Парламентът не е нищо повече от голям сбор на повече или по-малко мързеливи хора“, категоричен е британският икономист Уолтър Бъджет. "Английският народ се счита за свободен, но жестоко се заблуждава. Той е свободен само по време на избори, когато избира депутати. Когато те вече са избрани – той се превръща в техен роб“, констатира пък Жан-Жак Русо.
Поетът Гео Милев го е написал най-добре:
„…Ония избрани синове на народа, които поемаха в ръцете си и върху съвестта си съдбините народни, имаха един върховен дълг: да организират жизнената енергия на народа, да я организират в творчество. Но: тук започва трагедията! Ръководителите на народа станаха „управници“ на народа! И не съдбините на народа бяха ръководно начало за тях, а тяхната лична амбиция, техният личен егоизъм.
Защото тия избрани синове на народа – народните управници – не бяха избрани синове. Те бяха винаги най-недостойните синове на народа – пълна противоположност на ония самопожертвали се идеалисти – Раковски, Ботев, Левски, дядо Славейков и пр., – които родиха българския народ. И днес, и досега, винаги са били свободно отпуснати юздите на демагогията. Всички идват с блестящите си лозунги на тая или оная партия, но зад тия лозунги хитро се спотайват безчестното хищничество и лакомият егоизъм. Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде. И тия гении на злото, които са „управлявали“ до днес българския народ, насъскаха и тласнаха тоя народ в три безумни войни, които го разориха, които го превърнаха в прогнил труп – плячка за лакоми гарвани; и винаги в името на народа...
Копнежът към обновление, към пречистване, към разведряване, към възкресяване на жизнената енергия у народа се носи през въздуха; чувства се във всяка вещ – изпълва всички души. Небето тъмнее в предчувствие на очакваното знамение.Но кой ще донесе желаното обновление? Нима тия, които са управлявали България, българския народ до днес? Дали от тях българският народ очаква своето обновление? От апостолите на демагогията, на лъжата, на кражбата? От сеячите на разтление? От тия, които носят със себе си мерзостта на запустението! От тия, които носят на челото си знака на безчестието?
Не.

Публикувана на
22 Юли 2021 година