Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Пет нови проекта за Пловдив

Видяна: 31320 пъти

Община Пловдив подготви нови пет проекта, които се включват в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. По този начин беше избегната възможността града да загуби европейски средства на стойност 40 милиона лева.
Това съобщи заместник-кметът Пламен Райчев при представянето на отчета за изпълнението на реализацията на Интегрирания план.
Одобрените планове са били на обща стойност 80 милиона лева, но по време на предходната местна управа беше усвоена едва половината сума.
„Успяхме да усвоим целия ресурс. Защото в началото на мандата ние бяхме изправени пред един огромен проблем – в края на 2019 година, въреки че програмният период е от 2014-2020 година, беше усвоен само половината от този ресурс. Ние успяхме в много кратко време да входираме проекти за останалата част от сумата, в началото на март 2020 година бяхме одобрени и започнахме процедурите“, обясни заместник-кметът Пламен Райчев.
Новите проекти в Интегрирания план са по пет позиции. С 4 милиона лева ще се санират пет блока в Пловдив. Вторият проект е за реконструкция, преоустройсво и изграждане на образователна инфраструктура в детските градини „Каменица“ и „Зорница“, който е на стойност около 8 милиона и 700 хиляди лева. За обновяване на градската среда в карето между „Източен“ и „Шести септември“ в район „Централен“ има проект на стойност 10 милиона лева. Тук влизат дейности, свързани с реконструкция, рехабилитация на пътната мрежа и ще се изградят нови детски площадки.
Четвъртият проект касае квартал „Гладно поле“ и той е на стойност 11 милиона лева, с които ще бъдат ремонтирани улици в района.
Предвиден е и проект за изграждане на 47 социални жилища на улица „Владая“, който е на обща стойност 7 милиона и 200 хиляди лева.
Пламен Райчев смята, че има всички шансове да бъдат реализирани изцяло тези проекти до изтичане на крайния срок, който е 2023 година. В противен случай Община Пловдив ще трябва да връща всички средства по проектите, които не са довършени, а са отчетени. /бнр

Публикувана на
21 Юли 2021 година