Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Джеф Безос раздава милиони

Видяна: 5307 пъти

След пътуването си до ръба на Космоса, основателят на Amazon Джеф Безос се завърна на Земята с нова мисия – да направи света по-добър. Минути след историческия полет, поставил началото на космическия туризъм, милиардерът започна изненадваща филантропска инициатива, наречена "Награда за храброст и гражданство".
Тя има за цел да почете онези, които са "демонстрирали смелост" и са се опитали да бъдат обединители в един разединяващ се свят, казва Безос.
„Нуждаем се от хора, които действат твърдо и вярват в това, което правят“, заяви милиардерът, докато раздаваше 200 милиона долара на двама души, в които вярва.
Най-богатият човек в света обяви във вторник, че планира да дари по 100 милиона долара на сътрудника на CNN Ван Джоунс и готвача на знаменитости Хосе Андрес. „Те могат да дадат всичко за благотворителност или да споделят богатството си. Всичко зависи от тях“, каза Безос на пресконференция след пътуването си в космоса, съобщава CNN.
„Светът повече от всякога се нуждае от обединители. Нуждаем се от хора, които упорито преследват целите си. За съжаление живеем в свят, в който твърде често това не е така. Но ние имаме модели за подражание. Ван Джоунс и Андрес несъмнено са от тях”, добави Безос.
Докато приемаше наградата, Джоунс каза: „Понякога мечтите се сбъдват“.
Инициативата на Безос идва в момент когато той и колегите му милиардери като Ричард Брансън, инвеститорът на Virgin Galactic, понасят критики за това, че харчат богатството си за космически туризъм. По-рано Безос беше обвинен, че не допринася достатъчно за благото на обществото, но през последните години той дари милиарди долари за различни каузи, сред които климатичните промени и хранителните банки.
Според критиците най-богатите хора в света трябва да работят за подобряване на условията за хората тук, на Земята, вместо да летят в Космоса. Безос и поддръжници на космическите програми обаче са категорични, че едното не изключва другото. /лупа

Публикувана на
21 Юли 2021 година