Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Коритото на Марица се превърна в най-големия парк на Пловдив

Видяна: 20130 пъти

Коритото на Марица се е превърнало в най-големия парк на Пловдив. Лошото е, че ако ни сполетят проливни дъждове и високи води по течението, наводнението ни е в кърпа вързано, коментират пловдивчани състоянието на реката.
На места между Герджика и Пешеходния мост реката дори не се вижда от крайбрежната алея заради избуелите дървета. Цяла гора е задръстила коритото около железния мост и някогашния басейн „Балона”. Остров Адата се разраства, а по реката вече се образували и други островчета, обрасли с храсти и големи дървета.
Екипите на „Градини и паркове” постоянно почистват растителността в коритото покрай бреговете, но не могат да премахват дървета на островчетата, обясни директорът на „Градини и паркове” Веселин Козарев. Работниците на общинското предприятие разполагат с надуваема лодка, но с нея не могат да превозват отрязаните дървета и храсти.
Преди 5 месеца Община Пловдив в спешен порядък бе избрала изпълнител за почистването, но опозицията в местния парламент оспори процедурата, като заподозря нечисти интереси. Прогнозната стойност тогава бе 5,5 млн. лева. Проблемът обаче се задълбочава във времето и дейностите по почистването на коритото вече ще струват най-малко 6,5 млн. Според специалистите, ако не се изкоренят дърветата сега, след време трудно ще се справим с джунглата в реката.
Новата обществена поръчка е готова и администрацията може да я обяви всеки момент. Очаква се след седмица процедурата по избор на изпълнител да стартира, потвърди зам.-кметът Анести Тимчев. Техническото задание е съгласувано с РИОСВ, включително за запазване на зоните, които попадат в "Натура 2000". Зам.-кметът уточни, че поръчката не включва изкореняване на дървета и отнемане на наносите, защото тези дейности подлежат на друг режим на съгласуване, а и изискват много повече средства.
Обществената поръчка ще бъде отворена за участие на всички кандидати, които отговарят на условията. За съжаление, за момента няма осигурено финансиране, допълни Анести Тимчев. /марица

Публикувана на
21 Юли 2021 година