Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Био козметика: Какво представлява и какви са предимствата й?

Видяна: 98640 пъти

Широкото разпространение на био козметика в последните години е породено от интереса на все повече хора да употребяват натурални, природосъобразни и здравословни продукти. Традиционната козметика е пълна с изкуствено създадени съставки, с неизвестни и известни странични ефекти за тялото ни.
Думата “био” може да е нова, но тези продукти използват принципи и съставки с хилядолетен доказан успех. Време е да се поинтересуваме какво слагаме върху тялото си и да се погрижим за дълготрайното му здраве и добър вид.

Какво е био козметика?
Ако не можем да го ядем, не бива да го слагаме и върху кожата си (или по косата, ноктите, като цяло да го нанасяме по тялото си и да очакваме положителен ефект). Може да прозвучи странно, но това е едно от основните правила при покупка на натурална козметика. Естествените съставки са богати на ензими, витамини и антиоксиданти, които да поддържат здравата кожа, да предотвратяват нейното стареене, дехидратация и да я предпазват от заболявания. Гледайте на кожата си като на организъм - също като организмите в тялото ни, тя се нуждае от грижа и правилно хранене за да е здрава и красива. Вземете решение да ѝ предоставяте продукти, които ще я захранват и няма да я наранят.
Съставки на био козметика
Както и с био храната, често притеснението около козметиката е, че нещо за да бъде здравословно, то прави компромис с това да е приятното. Тази идея няма как да бъде по-далеч от истината - нито при храната, нито при козметиката. Съставките при био продуктите за кожа и коса съдържат невероятно ароматни и свежи съставки. Това включва какаово и кокосово масло, кафе, зелен чай, мед, лавандула и списъкът продължава. Освен да ухаят приятно, тези съставки ще гарантират и качествено хидратиране на кожата. Ако използвате био козметика, ще усетите кожата си по-здрава и по-жива от всякога.
Фунцкии
Био козметиката е по-ефективна в дългосрочен план. Това се дължи на съставките ѝ, които са ествени, необработени суровини. Като такива, те се усвояват от кожата ни по-лесно и я захранват с по-голямо количество от полезни вещества, включително минерали, витамини и антиоксиданти, които подмладяват и поддържата здравето и гладкостта на кожата.
Ползи от био козметиката
Независимо от обещанията за високо качество, за магически ефекти върху кожата ни и високите цени, които вероятно гарантират някаква полза, важно е да се поинтересуваме и от малкия шрифт при стандартната козметика. Целейки да се погрижим за кожата си и да се разкрасим, често можем да си докараме допълнителни неприятности ако не внимаваме на какви продукти се доверяваме. Основната част от стандартната козметика използва агресивни съединения, сулфати, пестициди и петролни продукти с разяждащо действие върху бактерии и клетки. Усещате на къде бия. При био козметиката няма да откриете такива опасности за своето здраве.
Активни съставки
Активните съставки са отговорни за цялата ефективност на козметичния продукт. При био козметиката те са изцяло натурални. Включват екстракти, растения и етерични масла с ред ползи за здравето. Подбират се активни вещества, които да бъдат богати на антиоксиданти и витамини. По този начин натуралната козметика успява да постигне резултати без да навлиза агресивно в кожата, а като я подхранва и запазва нейното здраве.
Предотвратява преждевременно стареене
Да, и традиционната козметика може да ви продаде кремове против стареене на кожата, които привидно да прикрият някоя бръчка или да подтиснат за кратко появяването на друга. Разликата при био козметиката е, че нейният фокус е върху дълготрайното здраве. Като подхранва кожата на клетъчно ниво, тя забавя преждевременното стареене на клетките и ни подарява гладка и млада кожа за по-дълго. Съставки като маслото от маракуя унищожават свободните радикали и поддържат здравето на кожата, докато зеленият чай се бори с видимите признаци на стареене.
По-добри резултати
Съвсем логично след досега представената информация, почитателите на био козметика се радват на по-добри резултати. Кожата им е по-балансирана вместо да варира между суха, мазна, да лекуват едното, само за да се снабдят с другото. Био козметиката не прикрива симптоми, а ги премахва изцяло с помощта на доброто здраве, което гарантира.
Екологично съобразно
Био козметиката не вреди на околната среда. Това е факт, който по-силно ще засегне нашето чувство за морал и желание за природосъобразен начин на живот, отколкото кожата ни. Истината е, че повечето стандартна козметика използва продукти, чиито добив е директно отговорен за унищожаването на декари земя, гори и множество хабитати. Също така много от ненатуралната козметика се изпробва върху животни и се пакетира в неразградими опаковки. Био козметиката е здравословният избор не само за нас, но и за света, в който живеем.

Публикувана на
20 Юли 2021 година