Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Баща се удави пред сина си в прокълнат язовир

60-годишен мъж намери смъртта си във водите на язовир „Александър Стамболийски“. Удавил се в събота вечерта, когато със сина си отишли до водоема, за да се отдадат на релакс и забавни преживявания.
Били с лодка, щели да летят с парашут, но се озовали извън борда. Момчето успяло да доплува до брега, но бащата не могъл да стори същото, пише „Борба“. С тях било приятелско семейство, което станало свидетел на трагичната ситуация и макар да направило всичко по силите си, за да помогне, се стигнало до фаталния край.
Очевидците подали сигнал на телефон 112 в около 19:00 часа. На мястото отиват екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната от Велико Търново. Служителите на трите служби нямало как да помогнат за спасяването на удавника.Извадили тялото и констатирали смъртта.
От години живущите в района на язовира не помнят водоемът да е взимал жертви. Те обаче разказват, че често се случва въдичари да си устройват къмпинг на брега и да прекаляват с алкохола, след което да влизат с лодка за риба. Не са малко и случаите, в които използват водите и за да се разхладят, пренебрегвайки табелите с надпис „Къпането забранено“.
В отделни участъци язовирът достига 35 35 метра дълбочина, а дължината му е 18 км. Според запознати, евентуален инцидент с лодка навътре във водоема, би било изпитание дори за професионални плувци.
Хидротехническото съоръжение е построено на река Росица в периода 1940 -1954 г. Язовирната му стена е дело на немски експерт отпреди Втората световна война и съществуват твърдения, че това е единствената по мащаба си зидана стена в България. При вдигането му са починали над 100 души при трудови злополуки. Затова се смята за прокълнат язовир. /лупа

Публикувана на
19 Юли 2021 година