Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Турските сладкиши вече ще са по-здравословни

Видяна: 22692 пъти

Турското министерство на здравеопазването в сътрудничество с Федерацията на асоциациите от хранително-вкусовата промишленост (TGDF), публикува „Ръководство за намаляване на захарта“.
Изданието ще послужи като насока за индустрията за постепенно намаляване на количеството захар в шоколада, бонбоните, вафлите, сладките сосове, зърнените закуски и безалкохолните напитки с 10% до 2025 г.
Според проучване от 2017 г.в Турция, честотата на затлъстяването е 31,5% при хора на възраст над 15 години и дава процент на "неактивното" население - тези със заседнал начин на живот с малко или никакво физическо натоварване - от 42,4%.
Световната здравна организация (СЗО) препоръчва ограничение от 5 до 10 чаени лъжички захар на ден и настоява да се намали приема на свободните захари под 10% от физическите калории, което се равнява на 50 грама захар на ден.
Новото ръководство включва препоръки за намаляване на количеството захар в пакетираните продукти, както и използването ѝ в ресторанти, кафенета и други заведения за хранене.
Заместник-директорът на TGDF Ринт Акюз заяви, че по-рано са си сътрудничили със здравното министерство за намаляване на приема на сол и следващата им стъпка е доброволно намаляване на захарта в хранителните продукти.
„Това е нещо, което се нуждае от значителни инвестиции в научни изследвания, развитие и иновации. Ние даваме приоритет на общественото здраве и вярваме в спирането на прекомерната консумация, която протича паралелно със заседналия начин на живот“, каза Акюз. /блиц

Публикувана на
19 Юли 2021 година