Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Как да свалим пет килограма за седмица без да гладуваме

Видяна: 127480 пъти

Как може да свалите 5 излишни килограми и да се вталите, без да гладувате и без да консумирате месо с диетата с растителни протеини. Диетата е подходяща не само за вегетарианците, но и за хората, които по различни причини се налага да ограничат временно или за по-дълъг период месото в менюто си.
Кои са растителните протеини? Леща, нахут, боб, соя, киноа, ечемичено кафе, ръжен хляб, както и различни зеленчуци, могат да доставят на организма протеини, да спомогнат за справянето с наднорменото тегло, при това без риск за здравето.
Общото между тези продукти е, че съдържат аминокиселини, сходни с тези в червеното и бялото месо.
100 г леща например имат 27 г протеин, докато за 100 г червено месо те са само 18 г.
Освен това имат ниски въглехидратни нива и в сравнение с макароните – по-голям гликемичен индекс, което означава по-малко бързи захари в кръвта и по-малко вреди. Не на последно място те имат благотворно влияние върху производството на инсулин (хормонът, отговорен за натрупването на килограми).
Диетата с растителни протеини е в 3 фази
Първа фаза
През първите 4 дни (понеделник, вторник, сряда и четвъртък) обядът е вегански на базата на паста, а за вечеря – бобови растения или зърнени култури. В тази фаза не се консумират абсолютно никакви животински продукти: яйца, сирена, мляко и млечни, риба.
Втора фаза
В петък в менюто се въвеждат яйца или риба. Най-добре е за обяд. Те тласкат тялото към режим отслабване. За вечеря може да се включи малко извара или прясно сирене.
Трета фаза
През последните два дни (събота и неделя) отново се връщаме към веганския режим от фаза 1.

Тайната на диетата с растителни протеини

Тайната на диетата се крие в хипоталамуса, който контролира глада и изпраща заповед към тялото да редуцира излишните килограми. А растителните протеини имат способността да благоприятстват работата му, тъй като този център в мозъка е особено чувствителен към въглехидрати, които се доставят от макаронените изделия, зърнените култури, бобовите растения, картофите, плодовете и зеленчуците. В този смисъл се счита за грешка лишаването на тялото от този тип продукти.
По-правилно е да се намалят наситените мазнини от животински храни, за да очакваме ефект. Но тоталното им изключване от диетата не е полезно, тъй като дава сигнал на тялото да трупа запаси под формата на мастни депа. И тук се появява петъкът (втора фаза), когато ни е позволено да консумираме някои животински продукти. Тези протеини обаче задължително трябва да се комбинират с растителен протеин по избор.

7 растителни протеина

1. Нахут
Това е едно от най-древните бобови растения и в същото време най-лесно смилаемото. Дава енергия и е богато на вит. А, калций, желязо и фибри. Предпазва от хипертония и затлъстяване.

2. Фасул
Има високо съдържание на протеини и витамини от група В и РР. Съдържа също така много калций, фосфор и желязо. И колкото и странно да звучи, по-лесно смилаем е, ако не му се отстранят люспите.

3. Леща
Богата е на протеини и нишесте. Но има една уловка. Колкото по-прясна е лещата, толкова повече ползи носи на организма. Застоялата се счита за „мъртъв“ продукт, тъй като е почти загубила своите ценни съставки.
4. Жълта соя
Това е най-богатото на аминокиселини и лецитин бобово растение. Също така е добър източник на калций, желязо, калий, фосфор, магнезий, тиамин и витамини от група В. Лесно смилаема е и не подува корема. Намалява нивата на лошия холестерол и увеличава тези на добрия.

5. Киноа
Това тревисто растение е зърноподобно, но принадлежи към семейството на спанака и цвеклото. Богато е на Омега 3 мастни киселини, лизин и фенилаланин. Бързо засища.

6. Ечемичено кафе
Благодарение на бетаглюканите в ечемика допринася за контрола на кръвната захар и последващата секреция инсулин. Има тонизиращо действие и стимулира храносмилането.

7. Ръжен хляб
Съдържа сложни въглехидрати и балансиращ протеин. Освен това е богат на водоразтворими фибри, които подпомагат усвояването на глюкозата, поддържат нивата на холестерола и спират рязкото покачване на кръвната захар след хранене.
Примерно седмично меню
За да се гарантира загубата на тегло, към предложеното меню трябва да се придържате не по-дълго от 2 седмици.
Важно е да се спазва последователността на храненията и видовете храни в тях. Количествата зеленчуци – сурови или варени, са неограничени. Но пастата, зърнените и бобови храни не бива да надвишават 60 г в сурово състояние. Ръженият хляб е допустим само в петък и неговото количество е 40 г.
ПОНЕДЕЛНИК
Закуска: зелен чай без захар; соево кисело мляко; 1 ч. л. мед; 3 ореха; кафе без захар
Междинна закуска: 1 ябълка
Обяд: много голяма салата от маруля и моркови, нарязани на жулиени; пълнозърнест ориз с чери домати и подправки; 3 ч. л. зехтин
Следобедна закуска: топла напитка без захар; смути от киви, портокал и резене
Вечеря: салата от къдрава ендивия с ябълков оцет; соеви кюфтенца; задушено савойско зеле с чесън и люта чушка; 3 ч. л. зехтин
ВТОРНИК
Закуска: ечемичено или нормално кафе без захар; 1 ч. ч. растително мляко; 2 бисквити, намазани с тънък пласт портокалов мармалад; 4 бадема
Междинна закуска: 1 круша
Обяд: салата от земна ябълка с лимони и черен пипер; паста с карфиол и лешници; задушена цикория с чесън и люта чушка; 3 ч. л. зехтин
Следобедна закуска: топла напитка без захар; прясно изцеден сок от круша и лимон
Вечеря: салата от рукола и радика; крем супа от червена леща с къри и магданоз; спанак на пара; 3 ч. л. зехтин
СРЯДА
Закуска: ечемичено или нормално кафе без захар; 1 ч. ч. растително мляко; 1 с. л. пшенични люспи; 6 лешника
Междинна закуска: 1 киви
Обяд: салата от сурови печурки и целина; салата с нахут и розмарин; печени чушки; 3 ч. л. зехтин
Следобедна закуска: топла напитка без захар; прясно изцеден сок от целина и моркови
Вечеря: салата от портокали, резене и черни маслини; супа от ориз и леща; карфиол на тиган с черни маслини; 3 ч. л. зехтин
ЧЕТВЪРТЪК
Закуска: ечемичено или нормално кафе без захар; соево кисело мляко; 2 оризови бисквитки, намазани фино с мармалад; 3 ореха
Междинна закуска: прясно изцеден сок от грейпфрут
Обяд: салата от рукола и радика; ньоки с доматен сос; гъби на тиган; 3 ч. л. зехтин
Следобедна закуска: топла напитка без захар; смути от краставица, зелена ябълка и джинджифил
Вечеря: салата от валериана; супа с киноа, зеле и моркови; 3 ч. л. зехтин
ПЕТЪК
Закуска: зелен чай без захар; соево кисело мляко; 1 ч. ч. пълномаслено кисело мляко или 1 ч. ч. прясно мляко или 1 купичка извара; 2 пълнозърнести бисквитки; 4 бадема; кафе без захар
Междинна закуска: 1 малък банан
Обяд: салата от айсберг; 2 бъркани яйца; аспержи на тиган с лук и майорана; филийка ръжен хляб; 3 ч. л. зехтин
Следобедна закуска: топла напитка без захар; смути от ананас и спанак
Вечеря: салата от моркови; 1 купичка извара; задушен артишок с магданоз и майорана; филийка ръжен хляб; 2 ч. л. зехтин
СЪБОТА
Закуска: зелен чай без захар; соево кисело мляко; 1 с. л. овесени трици; 4 бадема, кафе без захар
Междинна закуска: 1 ябълка
Обяд: салата микс; перлен ечемик с рукола, тофу на кубчета и чери доматчета; крем супа от праз с олио и бял пипер; 3 ч. л. зехтин
Следобедна закуска: топла напитка без захар; смути от резене, целина и ананас
Вечеря: салата от спанак и кедрови ядки; зелева супа със зелен фасул; 3 ч. л. зехтин
НЕДЕЛЯ
Закуска: какао с вода (без мляко); 1 ч. ч. растително мляко; парче пай с мармалад или кекс; 3 ореха; кафе без захар
Междинна закуска: 1 круша
Обяд: голяма микс салата по избор; макарони с хрупкави трохи хляб и кедрови ядки; задушен манголд; 3 ч. л. зехтин
Следобедна закуска: топла напитка без захар
Вечеря: салата от рукола и радика; картофи, тиквички и чушки на фурна с черни маслини; 3 ч. л. зехтин.
/розали

Публикувана на
18 Юни 2021 година