Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Девойка умря след като се боцна с Астразенека

Видяна: 27960 пъти

Ваксината на "AstraZeneca" причини смъртта на 18-годишната Камила Канепа от намиращото се недалеч от Генуа градче Сестри Леванте, констатираха докторите от родното място на Христофор Колумб.
Момичето е починало в четвъртък по обяд от тромбоза на кавернозния синус – едно рядко, но много опасно заболяване. Става дума за образуването на кръвен съсирек - тапа в кухината в основата на мозъка, през която отдалата му кислорода си кръв се връща обратно в сърцето.
Ваксинирала се на 25 май при масова акция сред младежи в Генуа за инжектиране на имунизационния препарат на "AstraZeneca" срещу „Ковид-19“. Но на 3 юни почувствала първите симптоми на тромбозата на кавернозния синус като силно главоболие и ужасяваща фотофобия, тоест силна чувствителност към светлината и дори страх от нея.
Два дни по-късно, на 5-ти юни е приета в престижната болница на Генуа „Сан Мартино“, където лекарите установяват какво я мъчи и предприемат спешно две операции. При първата хирургическа намеса бил отстранен съсирека, а целта на втората била да бъде намалено кръвното налягане в мозъка.
Отначало състоянието й било определено като тежко, но стабилно и тя била под непрекъснато наблюдение от лекуващия я екип. Въпреки грижите, починала внезапно в четвъртък сутринта, като родителите му се съгласили здравите й вътрешни органи да бъдат дарени за трансплантация.
Точно по същото време друга млада жена от Генуа, ваксинирала се с "AstraZeneca", получила тромбоза, но била спасена след акуратна лекарска намеса и вече няма опасност за живота й. /блиц

Публикувана на
17 Юни 2021 година