Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Новият политик в Пловдив : Гласуваш за Слави, получаваш Тошко

Видяна: 25620 пъти

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов за пръв път се появи публично след парламентарните избори на 4 април. Той избра Пловдив за първата си предизборна среща преди предсрочния вот на 11 юли. Тя е със студенти в зала С.И.Л.А. Всеки трябваше да покаже валидна студентска книжка, за да бъде допуснат вътре. Мерките за сигурност за влизане бяха аналогични на тези, които се прилагат спрямо президент и премиер.
Срещата започна в 17 часа и се излъчва във фейсбук страницата на шоумена и по неговата телевизия "Седем-осми тв".Поканата е отправена от студенти в Университета по хранителни технологии. Желание да зададат въпроси обаче имат и представители на други вузове.
В началото на сбирката Трифонов коментира ироничните коментари от типа "Гласуваш за Слави, получаваш Тошко Йорданов", като всъщност призна, че те са верни.
Това е и първата му публична поява, след като се пребори с коронавирусна инфекция. Заради боледуването изобщо не се появи в предишния парламент.
"Имахме заявка да подготвим 300 места, но ние сме приготвили 500. Вътре няма да бъдат допускани желаещи след началото на срещата", обясни управителят на зала С.И.Л.А Симеон Илиев.
Отвън имаше опашка още от 16 часа. Пазят гардове на частната охранителна фирма, която отговаря за реда и безопасността в комплекса. В залата не се допускат хора с бутилки с вода, а влизащите се проверяват и с детектор след като покажат заверени студентски книжки. Има и много полицаи.
Трифонов се качи в залата с асансьора направо от вътрешния паркинг.
„Откликваме на такива покани, защото младите хора са най-важните, те ще живеят в България.“, каза той началото. Определи себе си като човек, който най-много се показва по телевизията. Но направи уговорка, че напоследък го прави, само когато има какво да каже.
„Важно е да има свобода на словото, хората да чуят и сами да изберат.“, уточни новият политик, като уточни, че не е музей, за да е труден достъпът до него.
На студентите обясни, че е с екипа си, още преди те да са се родили. И през годините зрителите всяка вечер са гласували за него: "В този смисъл сме били на избори всеки ден 19 г. Малко хора са оцелели да правят това всеки ден, броят се на пръстите. А тези, които сега предстоят, са нормална процедура във всяка правова държава. Иначе има диктатура и тъпотии".
Петокурсникът Лъчезар Енчев от Юридическия факултет на ПУго попита защо Слави няма да се кандидатира отново за народен представител."Защото човек трябва да е почтен, искрен и да не се отказва, след като спечели - защото така сменя вота. Аз нося отговорността не само да съм депутат. Мога да я нося не само вътре в парламента. Даже отвън ще съм по-обективен и ще мога да взимам по-добри решения. Като гласуваш за ИТН, не гласуваш само за Слави Трифонов в парламента", беше отговорът.
Теодора, която е студентка в Амстертам, попита за промените в сферата на образованието. Лидерът на ИТН й отвърна, че трябва да има практични ходове в тази сфера, за да не се налага тя да учи зад граница. Университетите пък трябва да са по-малко, за да е по-добро качеството. Не било нормално местата да са колкото са завършващите гимназия и даже да има томболи за първокурсници, допълни той. На свой ред Слави попита уважават ли ни в Амстердам. Теодора му отговори, че първоначално има предубеждения, но после се съди по уменията, а не по произхода.Теодора осъзнала през втората година от следването си, че не се чувства добре в чужбина и иска да се върне в България. „Разчитам на следващото правителство да осигури такава среда!“, каза тя."Не стига, че си красива и учиш в Амстердам, ами искаш и да си хитра", реагира Слави, като й направи забележка, че казва Холандия, а не Нидерландия.
Фейзла Хюсейн от ПУ се оплака, че не му признават кредити от Гьоте университет у нас. Учил там 3 години, след което се върнал в ПУ и почнал отначало, понеже не му се зачитат тези години. Според него е не толкова важно качеството на обучението, колкото какви са възможностите за реализация у нас. Той попита как ИТН ще направи така, че кадърните кадри да имат бъдеще тук. „Това е общ процес и не може да бъде насочен само към младите, а към всички хора в България. Тогава младите сами ще искат да дойдат в България.“, смята каза Слави.
"В момента цялата администрация била затлачена от "калинки" в резултат на шуробаджанащина. Сложно, е но все отнякъде трябва да се почне. И трябва да го иска огромната част от хората в България. Иначе политиката ще продължи да е мръсна дума, калинките ще продължат да са навсякъде", предупреди той.
Мануил Момчилов от УХТ попита как Слави си представя работен ден на премиер без джипка. "Отговорът се съдържа във въпроса - нормалният работен ден е да прави всичко възможно, за да си върши добре работата. Това с джипката е излишна демонстрация, с която само радва мисирките по медиите, които му принадлежат. Нормалните хора се отвращават от това. Премиерът трябва да е завършил престижен университет, да говори езици, да е специалист в определени области и да има морал. Не като предишния", директен беие Слави.
Дванайсетокласникът от ЕГ "Иван Вазов" Димитър Спасов се поинтересува дали остава време за музика покрай политиката.Слави се питал това отдавна, но обясни, че винаги е имал каузи и в един момент те станали по-важни от другото - тв предавания и концерти. Не можело да е в ефир да зависи от това кои ще са му гостите и какво ще ги пита, а не какъв е рейтингът му: "Разбрах, че нещо не е наред. Много се натъжих, понеже обикновено изпитвам ярост, а не тъга. Можехме само или да се пенсионираме, или да направим политически проект. Цената, която ще платя, е свързана с принципи. Човек не може да е принципен само до сряда. Постъпихме така, защото иначе какъв е смисълът - няма значение дали ми казват чалгар. Ако не можеш да правиш нищо свободно, не можеш да правиш и музика свободно. Благодарение на свободата можеш да правиш всичко, спазвайки закона в твоята страна".
Вашата партия е обгърната в мистериозност, обяви студентът от Маастрихт Валентин Котов. „Тя ще изчезне, защото можеш да попиташ, каквото искаш,!“,прекъсна го Слави.Студентът го призова да отговори без заобикалки какво е имал предвид, като е казал, че може да носи отговорност и от друга институция. Слави му отговори, че имало много институции и спомена даже Светия синод. И на свой ред го попита, като се запознае с някое момиче, веднага ли му казва всичко. Момчето пак настоя за отговор без увъртане. "Това е възможност, която мога да използвам. Но не мога да бъда брутално откровен сега. Защото много неща може да се случат. Когато станат, ще взема твърдо решение. Това не значи, че бягам от отговорност", увери Слави. От Симеон Сакскобургготски научил, че трябва да е цар на мълчанието, а не на говоренето.марица

Публикувана на
17 Юни 2021 година