Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Подканват милиардера Джеф Безос да купи „Мона Лиза“ на да Винчи и да я…изяде

Видяна: 22326 пъти

Петицията, която призовава милиардера Джеф Безос да купи „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи и да я изяде, събра хиляди подписи на шегаджии. Шегата обаче е горчива. Той става първият човек с над 200 млрд. долара, притежава най-голямата 418-футова яхта за 500 млн. долара, превръща четири луксозни апартамента в Ню Йорк в най-големия мезонет с умопомрачителна площ от 23 000 квадратни метра.
Подигравките и коментарите под петицията не секват:“Джеф, хапни си Лиза, Мъск още не се е сетил“, „Чувствам, че това е нещо, от което обществото страшно много се нуждае“, Джеф, трябва да направиш тази жертва за хората“. През годините от време на време се освежава идеята да се продаде шедьовърът на Леонардо, за да се запълнят примерно някои дупки в икономиката на Франция.
Изпълнителният директор на френския оператор Стефан Дистингуин преди две години предлага държавата, която е собственик е „Мона Лиза“, да продаде най-известното платно в света, за да се облекчи огромният дълг на Франция. Миналата година същият излезе с предложението да се спазари „Мона Лиза“ за 50 млрд. долара за овладяване на пандемията и подпомагане на бизнеса. За цената на картината се произнася и експерт по изкуства в artnet.com. и колумнист на медията.
Според него Стефан Дистингуин значително е надценил стойността на картината. Колумнистът е съгласен, че „Мона Лиза“ несъмнено струва повече от „Салватор Мунди“ на Да Винчи, който наскоро е продаден за 450 милиона долара. Но 111 пъти повече, това е безумие, възмущава се той.
Преди 42 години в криптата на столичната катедрала „Св. Александър Невски“ е подредена художествена изложба от оригинални творби на Леонардо да Винчи и художници от неговата школа. Сред изложените платна на гениалния майстор на четката са „Дамата с хермелина“ и много ценно копие на шедьовъра „Мона Лиза“ от 1520 г., притежание на Лувъра. То е с изключително висока музейна и художествена стойност, защото е правено много скоро след оригинала, създаден в периода 1503–1507 г.
На 26 ноември 1979 г. в криптата пристъпва 29-годишният софиянец Михаил Стефанов с разкопчано палто. Внезапно младият мъж прескача въженцето, ограждащо „Джокондата“ и се нахвърля с нож върху картината. Охраната се спуска към него, но вече е късно – платното е срязано почти вертикално в левия си ъгъл, като прорезът е около 20 сантиметра.
Оказва се, че младежът е пациент на Четвърти километър с диагноза „тежка форма на шизофрения с параноидни прояви”. В своите показания за извършеното от него деяние той твърди, че е повредил копието на „Джокондата“, за да може да информира световната общественост за направено от него „епохално икономическо откритие“, което щяло било да подобри живота на цялото човечество.
Петицията на зевзеците от интернет има едно особено послание. Изяждането на Мона Лиза е своеобразен знак, че Голямото плюскане заплашва духовността на човека, фундаментът, върху който се гради всичко.Екстравагантният Безоспланира да е и първият милиардер в космоса. Пътуването му ще трае 11 минути и ще се осъществи от компанията му Blue Origin, в която инвестира годишно по 1 млрд. долара. Иска да сбъдне детската си мечта. Първият полет на екипажа е насрочен за 20 юли.

Публикувана на
17 Юни 2021 година