Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Зико иска да тегли 40 млн. лв. заем

Видяна: 33320 пъти

Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще внесе до 20 юли в Общинския съвет предложение за инвестиционен кредит. Заемът се очертава в размер на 40 млн. лева, с които ще се финансират приоритетните инфраструктурни проекти. ТЗЗова са автомобилен подлез до Водна палата, ул. „Даме Груев”, чието разширение ще започне през август, подлез „Модър – Царевец”, който вече се строи и се изпълнява с бюджетни средства. Кметът подчерта, че със същия заем ще се закупи нова техника за общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, но уточни, че това ще стане само ако местният парламент вземе решение.
„Пловдив има нужда от кръстовища на две нива. Такива са изградени в София. А ние тук с боричкане и хитрини не правим нищо. Трябва да имаме външен и вътрешен ринг и, няма да спра да го казвам, че ако не го вземем този кредит, общината ще бъде принудена да изгражда нова инфраструктура, но за сметка на по-високи данъци”, предупреди Димитров. И допълни, че панаирният мост ще се компрометира, ако върху него продължават да спират коли заради задръстванията, които се получават на колелото.
Кметът увери, че няма да се вдигат местните данъци заради общинския дълг.
„Данъците ще се вдигнат, ако не се тегли кредит”, прогнозира той.
Разговори за заем с лихва 0,33 процента са водени с фонд „Флаг” .Условието, което се поставя пред общината, е да се вземе по-скоро решение, защото досега заемът се отлага заради споровете със съветниците.
„Иначе губим изгодната оферта. Докато се наумуваме, някои се наиграха и си взеха парите, включително Стара Загора и Благоевград”, посочи Димитров.
В този кредит беше включен и олимпийски плувен басейн, но от „Флаг” отказаха да го финансират, като казаха, че не дават пари за басейни.
„Някои пак се опитват да клатят лодката и им казах, че не съм спрял да мисля и за спортната инфраструктура, макар че аз не бих поканил журналисти на първа копка, без да имам осигурено финансиране”, репликира кметът предшествениците си. Басейнът беше започнат в края на миналия мандат, но Здравко Димитров спря строежа, след като се разбра, че от бюджета няма как да бъдат осигурени 13 млн. лева./марица

Публикувана на
16 Юни 2021 година