Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Корнелия попарена, стана й ясно, че е нежелана от съпартийците си в Пловдив

Видяна: 32920 пъти

Корнелия Нинова остана като попарена днес в Пловдив. Тя дойде по обяд в зала „Съединение“ на Историческия музей, за да представи лично кандидат-депутатите от БСП за Пловдив-град и Пловдив-област. Нейните пажове под тепетата вероятно я бяха подготвили, че ще бъде посрещната подобаващо с цветя и рози от възторжени съпартийци. Вместо това, обаче, тя се оказа на почти пенсионерска сбирка.

Динко ПЕТКОВ

В емблематичната за пловдивчани зала беше дошла групичка, в която преобладаваха хората от трета възраст. На някои от тях им уредиха да се щракнат със соцлидерката, която едвам успяваше да скрива киселата си физиономия.
По-голямата част от присъстващите бяха уредените в самите кандидат-депутатски листи. Те се опитваха да създадат приповдигната празнична атмосфера, за да повдигнат видимо спадналото настроение на тяхната лидерка. Дори една се провикна: „С Корнелия заедно!“, „“БСП-победа!“. Подкрепиха я само няколко нестройни гласчета.
Впечатление на неколцината репортери направи липсата на хора от районните ръководства на партията, както и на градския съвет на БСП. Те приеха отсъствието им като бойкот от тяхна страна на „Позитано“.
Известно е, че Градската партийна конференция на БСП – Пловдив не подреди листата и не утвърди номинации на кандидати за народни представители. Делегатите й дори направиха отвод и на далата съгласие да се обсъжда кандидатурата ѝ за града партийна парашутистка Светлана Шарeнкова. Изпълняващата длъжността председател на Градския съвет Димитрина Вакрилова припомни как беше изцяло подменена листата, излъчена от Конференцията за изборите на 4 април 2021 г. по всички правила и критерии на БСП, въпреки твърденията на Корнелия Нинова, че имало нарушения.
Председателят на РС на БСП – Тракия, Добромира Тошева пък заяви, че няма смисъл да се участва в тази игра на демокрация, тъй като после еднолично се нарежда листата от председателката Нинова. А Тодор Стоилов, председател на социалистите на най-голямата структура в Пловдив, БСП – Централен призна, че основните партийни организации са отказали дори да номинират кандидати, защото „не виждат смисъл, когато листата ще бъде наредена на „Позитано“ 20“. По думите на председателя на РС на БСП – Южен, Йордан Василев след загубата на 4 април 2021 г. няма диалог, въпреки заявката на Нинова, че листите с водачи и граждански/коалиционни квоти ще се формират с мнението на местните структури. Председателят на БСП – Южен, Костадин Беларев предупреди, че по този начин БСП е поставена в изолация: „С този лидерски подход ние стигнахме до там, да ни наричат партия на статуквото“. Младият хирург Любомир Паунов си направи самоотвод: „Аз си направих самоотвод, защото виждам, че за ръководството те нямат значение, тъй като се предпочита интригата, задкулисието и некомпетентността“, заяви той.
Най-младият депутат в 44-ия парламент Теодора Халачева също се оттегли: „Политиката, която БСП води в момента, е в разрез с моите лични принципи и разбирания. Няма как да участвам в тази кампания и дадох своя отвод. Въпреки че Корнелия Нинова беше водач в Пловдив, загубата ни е катастрофална. Мое лично мнение е, че това се случи, защото се направи опит за превръщането на Партията ни от най-демократичната в лидерска такава и в грозно подобие на нашите политически опоненти“.
„Нашето мнение не е потърсено или, ако е говорено с някого, това не е легитимното ръководство на БСП – Пловдив“, констатира Димитрина Вакрилова.
Словото на Корнелия Нинова в зала „Съединение“ съвсем съвпадна с минорното настроение. Тя говори уж много, но не даде очаквания не само от пловдивските социалисти отговор защо БСП се провали на последните избори и каква е причината да я смятат за част от партиите на статуквото.
Тя си тръгна съвсем наясно, че е персона нон грата в Пловдив сред съпартийците си. Даже услужливите припкания около нея на доц. Георги Йорданов, който е натъкмен от София на избираемо място, не можаха да замажат, че всяка нейна поява под тепетата е нежелателна.

Публикувана на
16 Юни 2021 година