Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Мистериозната желязна дамска ръка, която коли и беси в „Челси“

Видяна: 24000 пъти

За привържениците на Челси тази година е малко по-особена, тъй като техните любимци стъпиха на футболния трон на на Стария континент. През май стана европейски шампиони за втори път в своята историята - победа с 1:0 на финала над Манчестър Сити. През този сезон сините от "Стамфорд Бридж" направиха истинска сензация в най-елитното европейско състезание, но малко хора знаят, че голяма заслуга за това има една дама. Може би най-влиятелната жена в света на футбола - Марина Грановская.
Мистериозният рускиня има най-големи правомощия на „Стамфорд Бридж“ и именно тя е отговорна за формирането на този отбор на шампиони, воден от треньора Томас Тухел.
Тя е на 46 години, член на Съвета на борда на директорите в Челси, или по-точно - дясната ръка на Роман Абрамович. Назначаването й не беше помпозно, но предвид влиянието й досега върху бизнес империята на Роман Абрамович - собственик на този футболен клуб, може да се каже, че дърпа конците в лондонския клуб.
Известно е, че през 1997 г. тя е завършила Московския държавен университет с най-високи оценки. Влиянието й в петролната компания, в която е била назначена след дипломирането си, нараства рязко, до продажбата му, когато други сфери от бизнес империята на Абрамович са й възстановени. След като купи английския клуб, руският милиардер я доведе на "Стамфорд Бридж". И успя за дълго време да я скрие от обществеността. Не е активна и в социалните мрежи. Страницата й във Фейсбук беше активирана през 2007 г., но е много добре защитена. Там може само да се разбере, че е учила изкуство във факултет „1113“, както и че е участвала в бизнеса на „Milhaus Capital“ - британско холдингово дружество, основано през 2001 г. с цел управление на имотите на Абрамович. Седалището на тази компания сега се намира на "Стамфорд Бридж".
Желязната лейди, както още я наричат, е отговорна за изпълнението на много от идеите на Роман, базирана на принципа "Казвам, разбрахте".
Твърди се, че нейната дума е последната по отношение на трансферите, но и сключването на сделки със спонсори, така че наред с други неща тя отговаря за договора с известна марка и производител на спортно оборудване, който ще плаща 60 милион паунда годишно на Челси до 2032 година, което е третият най-скъп договор от този тип в света.
Един от многото анекдоти, които свидетелстват за нейния характер, е този с Джон Тери, когато те се караха за нов договор. Когато изпусна нервите си, тя даде ясно послание на прочутия играч: "Подписваш или се махай, по дяволите!"
Представители на Реал Мадрид се убедиха, че не е лесен преговарящ по време на трансфера на Еден Азар - една от големите звезди тогава на Челси, който в крайна сметка премина в Кралския клуб, но рускинята здраво ги изпоти. За нейната изобретателност и находчивост свидетелства и фактът, че тя е проектирала лондонския клуб да грабне цяла армия от млади, изключително талантливи играчи и след това да ги изпрати под наем, за да се развиват и достигнат желаното качество.
Руският магнат Роман Абрамович сляпо й се доверява и никога не поставя под съмнение нейното решение. И благодарение на нейните решения, Челси достигна нов трофей в Шампионската лига. /лупа

Публикувана на
15 Юни 2021 година