Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Какъв кредит ще тегли общината!?

Видяна: 35760 пъти

Община Пловдив възнамерява да намали размера на заема, който предвиждаше да изтегли за инфраструктурни проекти. Предвидените първоначално обекти бяха на обща стойност 113 млн. лева, а с доставката на техника за "Градини и паркове" и "Чистота" станаха 120 милиона.
Преговорите за кредита с изгодна лихва от 0,33 процента са водени с фонд "Флаг" към Българска банка за развитие.
„Загубихме инерцията и обмисляме да редуцираме чувствително заема. Оказа се, че тази сума е трудно смилаема за гражданите, макар че някои бизнесмени препоръчват да вземем вместо планираните 113 млн. лева един милиард лева, за да решим всички проблеми с инфраструктурата”, разказа Димитров.
Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че общината работи по 26 – 27 обекта на обща стойност 300 милиона лева. „Финансирането е в съотношение 4 към 1 и е предимно европейско”, уточни градоначалникът. Категоричен е, че трябва да бъде изграден автомобилен подлез до Водна палата, тъй като на колелото се създават големи задръствания:„Дори и да не го одобрят от заема, аз ще започна да го правя с пари от бюджета“.
В общината обмислят кредитът да е за 40 млн. лева , а сред обектите, които приоритетно трябва да се финансират, са подлез „Модър – Царевец”, ул. „Даме Груев” и пробива до Водна палата.
За ул. „Даме Груев” миналата седмица беше подписан договор между община Пловдив и фирма „Парсек груп”, която започва проектиране. През август ще започнат разширението на улицата от бул. „Македония”, каза Пламен Райчев.
Три нови детски градини ще бъдат отворени тази година, след като бъдат въведени в експлоатация, съобщи Здравко Димитров. Строителите уверяват, че до 15 септември ще бъде напълно завършена забавачката на ул. „Богомил”. През есента се очаква да приключи изграждането на детската градина на близо 200 деца на бул. „Александър Стамболийски” в район „Южен”.
Предстои откриване на ДГ „Перуника” на ул. „Марагидик” в район „Централен”. Сградата изцяло е обновена, има плувен басейн, но трябва да се обзаведе. Премахнати ще бъдат и пясъчниците в двора, защото вече не са разрешени. Пъсячниците ще бъдат покрити, каза зам.-кметът Пламен Райчев. /марица

Публикувана на
14 Юни 2021 година