Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Монтирана на тавана джаджа разкрива за 15 минути дали някой в стаята е заразен с ковид

Видяна: 27999 пъти

Британски учени са разработили монтиращ се на тавана „COVID-детектор“, който може да открие дали някой в стаята е заразен с коронавирус само за 15 минути, пише неделното издание на британският вестник The Times.

Изключително точната джаджа, малко по-голяма от димен детектор, може да революционизира скрининга в салоните на самолетите, класните стаи, домовете за грижи и офисите.
Ранните проучвания на учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM) и Университета в Дърам показват, че устройството има степен на точност между 98 и 100 процента, което го прави толкова надеждно, колкото стандартна PCR лаборатория за Covid-19 тестове и много по-точен от бързите тестове.
Сензорът, направен от фирмата в Кембриджшир Robosciaching, работи чрез откриване на химикали, произведени от кожата или присъстващи в дъха на хора, заразени с коронавирус.
Тези „летливи органични съединения“, които създават миризма, са твърде фини, за да бъдат засечени от човешкия нос, но проучване на изследователския екип показа, че те могат да бъдат подушени от кучета. Машината обаче е по-практична и дава дори по-добра точност от кучетата.
Детекторите могат да усетят хората, които са се заразили с вируса, дори ако те все още не са показали симптоми, което ги прави по-ефективни дори от PCR тестовете.
Устройствата имат огромен потенциал за скрининг на голям брой хора наведнъж. Отнема от 15 до 30 минути, за да вземат проби от въздуха в голяма стая, като резултатите се изпращат незабавно на мобилен телефон или компютър.
Очаква се те да струват около 5000 британски лири - устройствата не са евтини, но ако се използват за извършване на редовни сканирания за голям брой хора, те може да се окажат далеч по-икономични от честите лабораторни тестове.блиц

Публикувана на
13 Юни 2021 година