Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Заснеха секретар на президента да прибира плик от бивш митничарски шеф

Видяна: 24880 пъти

Секретарят на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов бе заснет как прибира плик с неизвестно съдържание, донесен от бившия митничарски шеф с лоша слава Петко Петков. Записът, на който се вижда как двамата се срещат в столично заведение, бе публикуван от сайта "Афера". Засечен е от охранителните камери на заведението.
Срещата между Пламен Узунов и Петко Петков се е провела на 19 май - 8 дни след сформирането на служебното правителство. На 14 май пък тогавашният шеф на агенция "Митници" Георги Костов е сменен с Павел Тонев.
В 15,33 ч. Петко Петков влиза в заведението, носейки книжен плик в ръка.Сядайки го слага на земята до себе си, отляво. Три минути по-късно иска от сервитьорката бял лист, тя откъсва от тефтера си и му дава. След това гледа в телефона си и записва нещо.
Пламен Узунов пристига в заведението в 16.30 часа. След като са прекарали близо два часа в разговор, Петков му подава плик. "Точно като при "оперативна среща" Петко Петков не тръгва заедно с Пламен Узунов, а остава сам на масата". Разговорът е без телефони, оставени са на далечен шкаф.
"Не коментираме манипулации", лаконично отговориха от президентството на въпроси- защо е толкова конспиративна срещата на президентския съветник по правните въпроси, който отговаря и за битката с корупцията Пламен Узунов с бивш митничар, каква е темата на срещата и какво има в плика.
Бившият митничар обаче коментира заснетото от охранителните камери на заведението: "Повече от 10 години не работя на митниците, а съм на съвсем друга работа. С Узунов сме приятели отдавна. Клипът очевидно е заснет от камерите на заведението, в което пихме кафе. Сетете се сами срещу кого е опитът за дискредитиране. Аз няма да влизам в обяснителен режим. Да ме повикат където трябва и ще дам обяснения. Но и ще си потърся правата в съда срещу всеки, който цапа името ми - моето и на моето семейство".
На въпрос какво има в плика, Петков каза "личен подарък", без да уточнява какъв.
Хронологията на случилото се:
В 15,33 ч. Петко Петков влиза в заведението, носейки книжен плик в ръка.
Сядайки го слага на земята до себе си, отляво.
В 15,36 ч. Петко Петков иска от сервитьорката бял лист, тя откъсва от тефтера си и му дава чист бял лист.
В 15,37 ч. Петко Петков вади два телефона и ги ползва, гледа в телефона си, записва нещо на листа.
15,39 слага изписания от него лист вляво на масата точно над книжния плик, който е в краката му.
Говори по телефона и чака Пламен Узунов.
16,30 ч. в заведението влиза Пламен Узунов.
16,31ч. 59 сек. след като Пламен Узунов поръчва, първото, което се случва в срещата им е, че Петко Петков посочва и попипва книжния плик, който е до краката му на земята, а Пламен Узунов утвърдително кима.
16,32 ч. 32 сек. Пламен Узунов става от масата и заедно със своя телефон, взима от Петко Петков двата му телефона и занася трите телефона на около пет метра от масата, слагайки ги върху шкаф в заведението.
16,36 ч. Петко взима изписаното от него бяло листче, което бе поставил отляво, и го плъзга към Пламен Узунов. Пламен Узунов чете, пита нещо Петко Петков, разговарят.
16,38 ч. Пламен Узунов прибира листчето в портфейла си.
16,47 ч. телефона на Пламен Узунов звъни, той става от масата, отива до шкафа и там говори и чете в телефона си. След което се връща на масата и разговора продължава.
16,53 ч. Пламен Узунов отново става от масата и отива до телефона си, който е върху отдалечения шкаф от масата, който звъни и говори. Пак го оставя на шкафа и се връща на масата при Петко Петков.
17, 01 ч. Петко Петков с химикалка започва да пише нещо на нов лист. Докато Петко Петков пише, Пламен Узунов отива до шкафа и взима телефона си, този път за първи път от началото на срещата, връщайки се с него на масата. Сядайки до масата, набира номер, а Петко Петков му подава изписания от него лист. Пламен Узунов поема листа и започва да говори пред Петко Петков по телефона, гледайки и държейки в ръката си листа подаден му от Петко Петков.
Пламен Узунов говори дълго по телефона с някого пред Петко Петков, като очевидно Петко трябва да чуе разговора след подаването на листа към Пламен Узунов.
После двамата продължават разговора си.
В 17,08 ч. Пламен Узунов сгъва второто листче на три части, дадено му от Петко Петков и го слага в джоба на сакото си.
Става и се ръкува с Петко Петков.
17,08 ч. 53 сек. След ръкуването с Петко Петков, вместо да се обърне и да тръгне, Пламен Узунов поглежда към ъгъла на масата в който долу на земята е книжния плик до крака на Петко Петков и прави подканящ жест.
17,08 ч. 59 сек. Петко Петков се навежда, взима за дръжките плика и го подава на Пламен Узунов. Пламен Узунов поема книжния плик отдолу, не за дръжките, пликът му натежава очевидно и ръката на Пламен Узунов се залюлява. Нетърпеливо Пламен Узунов поглежда какво точно има в плика, усмихва се и тръгва към изхода на заведението.
Точно като при „оперативна среща“ Петко Петков не тръгва заедно с Пламен Узунов, а остава сам на масата.
В 17,09 ч. става от масата, отива до близкия шкаф, където Пламен Узунов е оставил двата му телефона в началото на срещата, и си взима телефоните. Връща се до масата, сяда, допушва цигарата си, вика сервитьорката.
В 17, 09 ч. 53 сек. Петко Петков си измива ръцете с дезифектант поставен на масата. Много усърдно си измива ръцете.
17,12 ч. Петко Петков плаща сметката и изчаква рестото.
В 17,14 ч. Петко Петков напуска заведението без хартиен плик, с който е дошъл и си тръгва с празни ръце./блиц

Публикувана на
12 Юни 2021 година