Новина от категория България
Архив на публикациите

В болниците оперират лекари-фантоми

Видяна: 16165 пъти

Не само в „Пирогов“ се хоспитализират несъщестуващи пациенти. Масова практика е да се приемат пациенти само на документи, за да се източва Здравната каса по клинични пътеки. Нашите заплати зависят от броя пациенти и от приходите на лечебните заведения. Именно за това няма болница, която да работи по правилата. Това заявипредседателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.
Най-масовото нарушение е да се ползват дипломи на персонал, който не работи в дадено лечебно заведение. Лекар, който се занимава с инвазивна кардиология в столична болница, след това се оказва, че практикува във врачанска болница например. Най-платените клинични пътеки са за инвазивна кардиология и кардиохирургия, а колко от медицинските специалисти се занимават с това и могат да покрият тези звена?, пита медсестрата. /лупа
„Типичен пример за злоупотреби е болницата в Пещера. След наш сигнал прокуратурата доказа, че има пациенти фантоми, които се лекуват от медици, които никога не са оперирали. Дипломите им са вписани в документацията заради проверяващите. Никой не отива на място, за да провери дали даден лекар е в операционната. Как е възможно на ден да се правят по 5 операции на сърце и то в две различни населени места. Една сърдечна операция трае по 4-5 часа минимум“, обясни специалистът.
Вчера зам.-здравният министър Димитър Петров обяви, че разполага със сигнали за фалшиви хоспитализации в „Пирогов“. Към момента в лечебното заведение тече проверка. Не става въпрос за чистка, но в страната и София има няколко проблемни болници. Една от тях е „Пирогов", заяви Димитър Петров.

Публикувана на
11 Юни 2021 година