Новина от категория Холивуд
Архив на публикациите

От шампион по бокс до звезда в Холивуд

Видяна: 7808 пъти

Лиъм Джон Нийсън e роден на 7 юни 1952 г. в Балимина, Северна Ирландия. Майка му Катрин била готвачка, а баща му – възпитател в католическо училище за момчета.
Като младеж печели северноирландската шампионска титла по бокс.

Първоначално мечтае да стане учител и следва в „Queens College“ в Белфаст математика, физика, информатика и театрално изкуство. През 1976 г. се присъединява към театралната група „Lyric Players’ Theatre“.
С филма „Списъкът на Шиндлер“, където играе ролята на харизматичния индустриалец Оскар Шиндлер, успява да направи своя голям пробив и получава световно признание. Номиниран е от Филмовата академия на САЩ (Оскар) и от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (BAFTA), а също и за награда Златен глобус.
На сцената на Бродуей през 1992г. той среща Наташа Ричардсън, дъщеря на Ванеса Редгрейв и Тони Ричардсън. Не след дълго те се превръщат в идеалната семейна двойка – през 1995 се ражда синът им Майкъл, а година по- късно – Даниел. Двойката преживява съвместно едни щастливи петнайсет години, но през 2009 г. Наташа претърпява инцидент по време на ски и загива от травмите си. /дарикнюз

Публикувана на
11 Юни 2021 година