Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Да похапнем при Ерджан на ТИР паркинга на Кукленско шосе

Видяна: 9882 пъти

Майстор готвач от Бурса се пресели в Браниполе. От два месеца Ерджан Шентюрк живее в селото и готви автентични турски манджи в малък ресторант към ТИР паркинга на колелото на Кукленско шосе. Преди пандемията в Турция храни сутрин, обед и вечер за 1000 деца в частна гимназия, имал е и 30 човека помощници в кухнята.
Идването му стана случайно, но сме много доволни, не крият собствениците на ресторанта и ТИР паркинга. Преди време братовчед на Ерджан нощувал там и от дума на дума станало въпрос за майстора на турски специалитети в Бурса. В приятелския разговор никой не очаквал, че шофьорът на ТИР ще предаде на Ерджан Шентюрк, че в малко селце край Пловдив има вакантно място за готвач. Още по-малко че пък той ще се заинтересува. Вече е тук от два месеца и с него се работи много лесно, казват работодателите. Ерджан често им повтарял: "Искам и вие да сте доволни от съвместната работа", докато те умували каква заплата биха могли да му предложат. Школата в Турция го е научила на специфични правила на работа, не е както тук, разказват от бистрото. Какво правят готвачите в България? На единия ден правят кюфтета, а на другия - сос с кюфтета с неизядените от предния ден. При Ерджан такова нещо не може да се случи.
Той е родом от Кърджалийско, но при голямото преселване е стигнал до Бурса. На новите си съседи разказвал, че още от малък се увличал от кулинария и буквално от 8. клас започнал да чиракува по тамошните ресторанти. И когато жените от Браниполе го подпитвали каква е рецептата за джигера или чорбата от телешко, той само им намигвал - „Тайната е, че го правя с любов“.
Превърнал се в забележителност в малкото селце, откакто е дошъл.марица

Публикувана на
11 Юни 2021 година