Новина от категория България
Архив на публикациите

Пожарникар-пенсионер вдигна параклис

Видяна: 9638 пъти

Първи параклис извън населените места на територията на община Тунджа беше осветен в навечерието на големия празник Възнесение господне – Спасовден по инициатива и с доброволни дарения от дългогодишния пожарникар и ръководител на бутиковата винарна „Балар“ от село Скалица Никола Минчев.
Изработеният изцяло от дърво храм е с патрон свети Николай Чудотворец, разположен е на брега на микроязовир, който през цялата година привлича рибари заради топлата вода, идваща от язовир Овчарица край ТЕЦ „Марица изток-2“. Идеята хрумнала на Минчев преди близо две години в разговор с приятели. Реализацията й станала възможна с помощта на местни хора, които помогнали с материали, труд и макар и малки парични дарове. За вътрешната подредба каращия 68-та година ктитор се допитал до свой стар приятел, свещенник от ямболска църква.При освещаването две оригинални икони , рисувани върху дървоия донесла служителка от КАТ-Ямбол. Икона на свети Георги Победеносец подарил и кметът на община Тунджа Георги Георгиев .
При строежа на параклиса Минчев срещнал подрепата на сина си, който от няколко години живеел в Испания и на дъщеря си – сержант в БА. Скалица е сред най-големите села в община Тунджа, въпреки демографският проблеми и емиграцията там живеят над 700 души, всички са християни, коментира кметът Митко Петров.Той припомня, че в селото са построили църква още в далечната 1857-а с патрон свети великомъченик Георги.монитор

Публикувана на
11 Юни 2021 година