Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

"Прощавай, Терзо. Не го мислехме така...“

Видяна: 55920 пъти

Авиобаза "Граф Игнатиево" потъна в скръб след загубата на дългогодишния пилот Валентин Терзиев, който изчезна безследно при изключително трудна нощна мисия с изтребител МиГ-29. "Орлите не загиват, те отлитат", казват през сълзи колегите му и започнаха дарителска кампания за събирането на средства за детето на загиналия.
Командирът на Трета авиационна база ген. Николай Русев обяви публично смъртта му: "Прощавай, Терзо. Не го мислехме така... Лек да е полетът ти".
Въздушните асове са твърдо решени разследването за авиокатастрофата да бъде проведено докрай и причините да бъдат оповестени публично.
Тази сутрин началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов обяви, че общият нальот на майор Терзиев е бил около 700 часа. Това, за кариерата му от 24 години във Военновъздушните сили, прави по по-малко от 30 часа годишно, при изисквания на НАТО от минимум 150-180.
Пилотите от години се възмущават на невъзможността да се провеждат адекватни тренировки, с което се поставя под риск здравето и животът им. Бивши бойни летци коментираха, че при този нищожен нальот майор Терзиев е имал право само да вдигне машината във въздуха и да я приземи, но не и да изпълнява толкова сложна мисия, каквато е нощната над море.
На "Графа" упорито се коментира и ремонтът на двигателите, преминал в Полша за част от машините преди няколко години по спорното споразумение, сключено от тогавашния министър Николай Ненчев. И припомнят, че за последните 3 години самите полски ВВС бяха белязани от 2 инцидента с МиГ-29 - единият от които при нощен полет и завършил с фатален край.
В същото време от Атлантическия съвет настояха за пълно разследване на ремонта на катастрофиралия изтребител. По информация от договорите с руската компания "РсК" точно този МиГ-29 е бил тестван в началото на януари след ремонта там и в средата на март тази година - от нашите летци.
„За жалост новината не е добра. От командването на операцията по издирване и спасяване получихме данни, съгласно която може да се заключи със сигурност, че майор Терзиев не е оцелял.“. Това заяви в ефира на bTV служебният военен министър Георги Панайотов.
"Искам да използвам студиото, за да поднеса искрени съболезнования на семейството му. Изгубихме един много опитен пилот и професионалист. Светъл да е последният му път", каза той.

Публикувана на
10 Юни 2021 година