Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Попаднаха на следа от майор Терзиев

Видяна: 72360 пъти

Намерен е биологичен материал, който е изпратен за ДНК анализ, не е ясно дали е от майор Валентин Терзиев, пилотирал падналия МиГ-29. Продължава търсенето на черната кутия, каза на брифинг началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.
Водолази и машини продължават да търсят изтребителя и пилота. Специализиран кораб се пуска във водите, като той ще служи за координираща платформа.
В издирвателната операция, която започна веднага след инцидента и продължава и днес, участват екипажите на корветата „Бодри“ и минен ловец „Цибър“, в готовност за използване са водолазен катер и вертолетите „Пантер“ . Морското дъно в района на инцидента се обследва със сонар и хидролокатор със страничен обзор. Теренът, който военнослужещите от ВМС обследват, е с размер на 20 квадратни мили.
Авиационният експерт Ангел Борисов огласи нова версия за падането на самолета по време на нощното учение: "Пускане на светлинната цел от друг самолет е вид отклонение. Това е изненадало пилота, той е бил принуден да направи рязка маневра, за да се прицели отново, а това не е шега в морски условия над морска повърхност. Пилотът трябва да достигне безопасна височина от 200-300 метра. Ако пропадне по-надолу, това е изтребител с голяма скорост, и той няма да може да укроти самолета, няма да може да го спре и просто ще се забие във водната повърхност. За мен това е основната версия и отива на окончателна. Не е успял да предприеме маневра по изтегляне след поразяване на целта. По-вероятно в стремежа си да избегне водната повърхност, която не вижда, просто да се е забил.“.
Към момента започва работа съвместно с фирмите и организациите, заявили желание да подпомогнат ВМС.
"В надпревара с времето сме. Продължителният престой на черната кутия не е желателен и колкото по-бързо я намерим, толкова по-точно ще установим причините за инцидента", уточни контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.
Оказа се, че на борда на самолета е имало още една ракета F-73, което налага и допълнително обезопасяване. /лупа

Публикувана на
10 Юни 2021 година