Новина от категория България
Архив на публикациите

Ален Делон бил готов да стане кум на Георги Парцалев

Видяна: 22560 пъти

„Знам коя беше голямата любов на Георги Парцалев и тя не беше мъж, а жена. По принцип винаги сме били изключително близки и винаги сме се подкрепяли, но аз ще запазя тайните му до края на живота си“. Това споделя първата братовчедка на големия актьор Георги Парцалев – Наталия. 90-годишната жена не отрича, че голямата любов на Парцалев е студентка по руска филология на име Анастасия, която умира рано от левкемия.
Двамата се срещат, когато актьорът започва да се изявява в драмсъстава на читалището в Левски. Тогава Парцалев вижда Анастасия и се влюбва лудо в нея.
„Ние нямахме много пари, а тя беше богата. Толкова бяхме бедни, че заради кръпките по панталона на дядо ни му викали Парцала. Та влюби се Георги в едно по думите му „красиво, грациозно, неземно момиче“. Богиня. По цели нощи не можеше да спи и мечтаеше да я целуне. Една вечер това се случи, а после разказа на чичо. Това, което чува в отговор, обаче го съсипа: „Трябва да забравиш това момиче. То е от най-богаташкия род. Няма да те допуснат там. Спри, защото братята ѝ ще те издебнат и потрошат“, спомня си Наталия.
Малко по-късно момичето умира.
„С много болка Георги преодоля нейната кончина и дълго време не можа да я забрави“, спомня си днес братовчедката на комика Наталия. Дали връзката им е била платонична, или не, родственицата на големия актьор не е наясно, но след това разтърсващо преживяване Парцалев никога повече не обиква жена с цялото си сърце.
"Смятам, че Господ ще ми отнеме това, което много искам, и затова е по-добре да се кротна“, станало кредо в живота на актьора. Въпреки че впоследствие хомосексуалността му е обществена тайна, актьорът цял живот е преследван от различни напористи почитателки.
Години по-късно следва късното откровение на самия Парцалев: „Като нея повече не срещнах“. Среща обаче Роза Димова – в Париж, където е на екскурзия. Актьорът разглежда витрина и чува зад гърба си: „Боже мой! Та това е Парцалев! Колко се радвам да те видя, мон ами.“ Следва прегръдка, целувка, което не е много типично за непознати. Дамата, българска емигрантка и водеща фигура в парфюмерийната индустрия на Франция, разказва, че като студентка е изгледала всички театрални постановки на големия актьор и след всяко представление му е поднасяла красиви букети с думите: „Аз се казвам Роза.“ Следващата среща е в аристократичния апартамент на нашенката. Поднася кафето и предлага брак. Той се олюлява, кашля и първото, което се сеща да каже, е: „А кой ще ни е кум?“ След бързо обаждане по телефона красавицата вече е готова с отговора. „Довечера ще вечеряме и ще се запознаеш с него: Ален Делон.“ Доказателство, че всичко това е истина, е снимката – Роза Димова, Парцалев и Ален Делон. Според родственицата на комика обаче в чувствата на парижанката е имало голяма доза корист. Тя щедро дарява своя фаворит със скъпа козметика, знаейки за слабостта му към изящните аромати, но най се блазнела от колекцията му от антики. Дори предлага да направи изложба с негови икони в Париж. След като на няколко пъти Парцалев „изпробва“ любовта на Роза, той се разочарова и това става повод деликатно да прекрати контактите си с нея. След това те повече не се чуват и виждат.
С това контактите на актьора с жените силно се ограничават. Дори с колежки.
„Избягвам артистичните компании, особено от колежките, само две-три от тях са ми душеприказчици. С другите само се поздравяваме“, лаконичен е приживе Парцалев. Вместо с колегите си предпочита да пие любимото уиски с приятели извън театралните и киносреди. Става близък приятел с Лили Иванова, с която често се срещат на сцената. Парцалев я харесва заради чувството ѝ за хумор и щедростта. За самата Лили той е най-добрият български актьор. Сближава ги и фактът, че често са предавани от близки хора.
„Не мога да кажа, че е вярно това, че Георги се е карал със сестра си Теодосия, близки бяха, но ние двамата имахме по-специална връзка“, споделя Наталия.
Възрастната жена с умиление си спомня, че само тя е крила Георги, когато записал медицина заради родителите, но не се вълнувал от тази дисциплина, а от актьорството. „Държеше студентска квартира в София. Чичо и стринка му пращаха пари – мислеха, че издържат бъдещ доктор. Всичко лъсна, когато дойде повиквателната за войник. Пратиха го като трудовак да копае в Мадан. Там звездата му изгря покрай Енчо Багаров, който имал задачата да сформира ансамбъл на трудовите войски. В казармата Георги не само превързваше болните, ами се справи и с раждането на едно бебе. Бяха страхотен дует в Сатирата. “, разказва още Наталия.
Според нея Парцалев никога не е бил вещоман, но имал любими предмети и много обичал бижутата.
„Обожаваше бижутата си. Носеше дамски пръстен с голям брилянт и 20-ина по-малки. Уникатът бе купен от аристократка. Знаеше се, че Жоро е влязъл в Правителствена болница със сребърния кръст. След смъртта му на 31 октомври 1989 г. родственици донесоха в торбичка всичко и го предадоха по опис на стринка. По-късно всички бижута изчезнаха, няма ги и снимките от семейния архив. Днес никой от фамилията не притежава нищо за спомен от Георги“, със съжаление казва братовчедката Наталия.
В рода се носи как смешно-тъжно е тръгнала кариерата на Георги Парцалев на читалищната сцена в Левски. Преди да се появи под светлините, той си мечтаел да разплаква зрителите като драматичен актьор. Провървяло му – една от първите му самодейни роли е в класическа трагедия. В края на действието героят му трябвало да се застреля с пистолет. Зад кулисите чакал човек с дъска, за да озвучи смъртта с трясък. В съдбовния миг Парцалев опрял дулото до челото си и дръпнал спусъка веднъж, втори, трети път. Гръм обаче нямало. Тогава хвърлил пищова, грабнал нож от масата и викнал: „Заколвам се!“ Тъкмо паднал в кръв, зад кулисите изтрещяло. Залата прихнала. На другия ден по улиците го сочели: „Вижте този, дето се гръмна с ножа!“ /ретро

Публикувана на
10 Юни 2021 година