Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Как комарите избират жертвите си

Видяна: 28243 пъти

Най-популярният мит за предпочитанията на комарите към някои хора е този, че избират своята жертва по кръвната група. Истината е, че те биват привлечени най-вече от миризмата и топлината на човешкото тяло, обяснява руският биолог Вадим Маринский.
„Комарите избират жертвата си въз основа на своите усещания, както впрочем е при всички живи същества. За тях е важна миризмата, която излъчва човекът, както и топлината. Може да се чуят много полумитични разкази, че хората от някаква си кръвна група привличат комарите. Истината е много по-проста: ако човек се изпотява интензивно, комарите ще го намират по-лесно”, обяснява специалистът.
Ако сте тръгнали на разходка с компания, насекомите по-скоро ще атакуват този, който се е изпотил най-много. Но след това идва ред на всички останали.
„Да, комарите си имат предпочитания, но когато хората са в група, те не са толкова ярко изразени. Комарите се „лепят” на човека, който интензивно се изпотява, но след това непременно се прехвърлят и на останалите от групата”.
Също така, първа жертва на комарите може да стане бременна жена или пълен човек, тъй като те излъчват повече топлина и въглероден двуокис. Учените смятат, че комарите се ориентират и по микрофлората на кожата. Експертите провели изследване и стигнали до извода, че само на човешките длани се съдържат 346 химически вещества, 277 от които могат да са привлекателни за различните видове комари.
С потта си човек отделя амоняк и млечна киселина, което може да привлече насекомите (затова вечерната тренировка на улицата или в парка може да завърши с многобройни ухапвания). Любопитно е, че маларийните комари се интересуват от миризмата на вещества, които се съдържат в потта по краката на човека.

Публикувана на
10 Юни 2021 година