Архив на публикациите

Спасеното мече е женско, кръстиха го Хуба

Видяна: 5612 пъти

Малкото мече, което беше спасено в планината над Смолян, е женско. В момента за него се грижи екип от специалисти от парка за танцуващи мечки в Белица. Малката Хуба е на диета с адаптирано мляко и плодове. Тя е на около 4 месеца. В парка за мечки над Белица Хуба е любимото бебе на всички.

„В момента е на адаптирано мляко, оризова каша, плодове и ядки, изяжда около килограм, малко повечко от килограм, след вчерашния медицински преглед се установи че тежи около 6кг, и заради това трябва да изяжда между 10 и 20 процента от неговото тегло”, разказва пред NOVA Калина Вълчинкова, Парк за танцуващи мечки – Белица.
Преди да бъде пуснато обратно в естествената си среда, мечето ще премине през едногодишен период на реадаптация. През това време то трябва да порасте и укрепне физически. Ако сега бъде върнато в местообитанието си, шансовете му да оцелее са много малки.
„Мъжките мечоци, те имат инстинкта, когато намерят малки мечета, преди едната година да навършат, ги убиват”, посочва Димитър Иванов, Парк за танцуващи мечки – Белица.
„Независимо, че това е малко мече става въпрос за хищник и следователно винаги може да се намери нещо, за което би било опасно, така или иначе препоръчваме, ако случайно видите малко мече в природата никога не го доближавайте”, заяви Калина Вълчинкова.
Какво се е случило с мечето и защо то е открито само, засега не се знае. По всяка вероятност майката на мечето е била убита, а то е успяло да избяга.

Публикувана на
10 Юни 2021 година