Новина от категория България
Архив на публикациите

Вальо Топлото бил агент на Държавна сигурност

Видяна: 6100 пъти

Скандалният бивш шеф на „Топлофикация“ Валентин Димитров-Вальо Топлото лъсна като агент на Държавна сигурност. Това стана ясно, след като Комисията по досиетата обяви имената на проверените членове на управителните и надзорните органи на общинските дружества, пише "Телеграф".
Топлото е бил вербуван от кап. Димитър Гачев Бетов на 14 юни 1983 г., регистриран е на 16 юни 1983 г. и е снет от оперативен отчет през 1986 г
Според регистрационната бланка осъжданият по няколко дела за източването на столичната „Топлофикация“ е бил прикрепен към отдел "Чуждестранни журналисти" (ЧЖ) към Второ главно управление (ВГУ) на ДС. Топлото е ползвал агентурния псевдоним Филип. Към момента на вербуването му е бил на 27 години. По това време се завръща в България от Съветския съюз, където се дипломира като инженер. След това у нас изкарва второ висше международни икономически отношения. В този период е действал като агент Филип, става ясно от документите. Името на Димитров излиза, тъй като е бил член на УС на „Топлофикация“ през периода 1996 – 2002 г. и изпълнителен директор и член на съвета на директорите от 2002 до 2006 г. Преди да се захване с парното, Топлото е представител на фирмата за спортни артикули „Хет“ за България, с която участва в организацията на европейското първенство по фигурно пързаляне, както и на един от най-авторитетните турнири по баскетбол „Файнъл фор“ през 1996 г. в София.
От септември 1996 г. е председател на управителния съвет и административен директор на „Топлофикация София“ ЕАД. През 2002-а е обявен за светска личност на годината. 2007 година е арестуван по обвинения в злоупотреби в особено големи размери. Срещу Топлото има 3 дела, които се проточват 14 години. Осъден е само по едното и лежи 3 години в затвора. Излиза на свобода през 2018 г. Зад решетките бе станал любимец на лишените от свобода в Казичене, тъй като собственоръчно успя да им поправи парното отопление, което години наред преди това е давало дефекти и са стояли на студено в килиите. Присъдата, която излежа в общежитието от открит тип в Казичене, бе за безстопанственост.

Публикувана на
10 Юни 2021 година