Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Какви храни не трябва да ядете след навършване на 30 години

Видяна: 45920 пъти

След като човек навърши 30-годишна възраст рискът от редица заболявания се увеличава, а това се влияе от храненето. Ето защо през четвъртото десетилетие от живота човек трябва да се въздържа от определени храни.
Фактът, че след 30 години хората трябва да се въздържат от ядене на определени продукти обяснява диетологът Мария Малишева.
"След 30 години метаболизмът на човек започва да се забавя и рискът от заболявания като стомашни язви, високо кръвно налягане, атеросклероза, инфаркт или инсулт се увеличава."
Предвид този риск е необходимо да бъдем по-строги при избора на продукти за ежедневна употреба. Малишева отбеляза, че човек трябва да се въздържа от пържени храни.
"Яденето на пържени храни повече от четири пъти седмично увеличава риска от затлъстяване и по-сериозни здравословни усложнения.", подчертава тя.
Също така е най-добре да не купувате млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. За да компенсират липсата на мазнини, те често съдържат големи дози захар или фруктоза (което е опасно за черния дроб), подсладители, които могат да действат като канцерогени.
Експертът също призовава след 30 години да се въздържате от газирани напитки. Страстта към тях увеличава податливостта към рак, сърдечни заболявания, диабет, остеопороза, епилепсия, болест на Алцхаймер и Паркинсон.
Освен това трябва да изключите от диетата си маргарин, чипс, преработено месо и да контролирате количеството продукти с рафинирани въглехидрати и високи нива на сол./Zdrave.to

Публикувана на
09 Юни 2021 година