Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Майор Терзиев е загинал, в Графа са в шок

Видяна: 124683 пъти

Пилотът на изтребителя МиГ-29 от състава на Военновъздушните сили е загинал, потвърдиха източници в авиобаза "Граф Игнатиево". Майор Валентин Терзиев беше само на 47 години.
Самолетът се изгуби от радарите на командването малко след 00:45 часа тази нощ, а акцията по търсенето му продължава почти 12 часа. Няма радиосигнали от катапулта, съобщи военният министър Георги Панайотов, който отиде заедно с премиера Стефан Янев на място.
Пилотът не е търсил радиовръзка с базата, а според министъра се е случило нещо внезапно.
Безпилотният летателен апарат, ползван от Съвместното командване на специалните операции, е открил маслени петна в морето на мястото на катастрофата, на около 11 километра от нос Шабла. По-късно натам е насочен вертолет "Пантер", който е открил и парчета от изтребителя и спасителната жилетка на пилота.
След това към мястото са насочени 2 корвета, минен ловец, спасителен кораб и водолазен катер
Майор Валентин Терзиев е от Асеновград. Има едно 12-годишно дете. Живее в центъра на града, близо до храм "Св. Никола". Тази сутрин в дома му са дошли военни, след което разбрали, че именно той е летял с изчезналия самолет.
Пътувал постоянно до базата в Граф Игнатиево, където е началник-щаб на ескадрила.
"Много отзивчив човек, ведър и усмихнат", разказаха негови съседи. Всички те се надяват да бъде намерен жив, макар шансовете за това да са много малки.

Публикувана на
09 Юни 2021 година