Новина от категория България
Архив на публикациите

Дрон откри къде е паднал МиГ-29

Видяна: 14457 пъти

Безпилотен летателенапарат Aerosonde Mk 4.7 на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) е локализирал районът, където снощи, малко след полунощ, е паднал изтребителя МиГ-29 на нашите ВВС, съобщава специализираният сайт Pan.bg.
Дронът открил маслени петна в морето на 11 километра от брега край Шабла.
Впоследствие натам е насочен вертолет AS565MB Panther, който открива във водата парчета от самолета и спасителна жилетка.
След това към мястото са изпратени кораби на ВМС - корветите "Бодри" и "Рештелни", минният ловец "Цибър", спасителен кораб 224 "Протео" и водолазен катер.
"Няма информация за точното място, където снощи изтребителят се е разбил край Шабла, но е ясен районът", уточни по-рано служебният министър на отбраната Георги Панайотов. "Няма и информация дали пилотът е катапултирал", допълни той.
„Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае, че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране. Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно", коментира служебният военен министър.
Самолетът е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00 ч.45 мин. Там се провеждаше тактическо учение с бойни стрелби „Шабла 21“, което вече е прекратено. /лупа

Публикувана на
09 Юни 2021 година