Новина от категория Светът
Архив на публикациите

В древно турско село не може да забиете и пирон без разрешение

Видяна: 13176 пъти

Адатепе е малко селце в региона Чанаккале, което е известно като най-добре запазеното историческо село в Турция. Има сгради със следи от гръцка и турска архитектура. За разлика от претъпканите курорти, това село е истински остров на спокойствието. То не е голямо и пленява със своите тихи кътчета, които са били част от някогашното древно селище. Изобщо не прилича на улиците на популярните курорти, където можете да оглушеете от шума и силната музика и е трудно да минете без да се блъснете в някого.
Хубаво е да дойдете през пролетта или лятото, за да се насладите на тишината и спокойствието и да си починете от суматохата на градските улици и площади.
Това село е разположено в подножието на планината Ида и залива Едремит. Векове наред тук са живели турци. Всеки камък в сградите има стогодишна история, поради което всичко се пази много внимателно. Гърците са живели тук заедно с турците.
След гръцката война за независимост гърците емигрират на остров Крит и в Атина. Много турци също напускат селото в търсене на по-добър живот. През 50-те години много къщи остават пустеещи. Тогава Адатепе е обявено за туристическа дестинация. През 1989 г. 110 къщи са реставрирани и се превръщат в туристическа инвестиция.
Днес в Адатепе дори пирон не може да бъде забит в стена без разрешението на Съвета по паметниците.
Днес това място е туристическа забележителност на Егейско море. Когато се изкачите на хълма с олтара на Зевс, пред вас се открива незабравима гледка.
Според слуховете, най-вкусният зехтин се произвежда точно в този уникален район. Маслиното дърво, чиято история датира отпреди 7000 години, когато маслините са били считани за свещен плод, е на особена почит.
За да се получи добър зехтин, маслините се събират преди да са напълно узрели. Те се пренасят до фабриката без да отлежават, за да не изгубят богатия си вкус. В древни времена това е била важна част от процеса на производство.
Ако попаднете в това село, не пропускайте да посетите Музея на зехтина. От 2001 г. насам фабриката-музей приема десетки хиляди туристи всяка година. Освен че ще можете да видите всички интересни факти и историята на производство на зехтин, ви очаква приятен бонус – дегустация с пресен селски хляб.
Ако дойдете в Адатепе, има три хотела, в които да отседнете комфортно – “Idea Blue”, “Marmalade” и “Zevshan”. Първият има красива градина, вторият е единственият с басейн, а третият се намира точно на входа на селото. Иначе там има много къщи, които могат да се наемат.
Пристигайки в Адатепе, няма да откриете шумни партита и безкрайно забавление, защото това противоречи на духа на това място. Тук можете да се насладите на природата, чистия въздух, приятния разговор и незабравимите гледки.
В близост до Адатепе има много красиви места – Алтънолук, олтара на Зевс, планината Ида, Асос, Бехрам. Можете сами да отидете до тях, защото те се намират много близо до хотелите и до тях се стига за най-много 30 минути.
Веднъж пристигнали, ще забравите за забързания ритъм на града и ще се освободите от умората. Тук ще останете сами с природата. Мобилните телефони не работят, тъй като няма подходящо място за мобилна станция. Ще си тръгнете от селото отпочинали и пълни с енергия.
До селото може да стигнете и с кола. Можете да карате директно до хотела, който сте избрали. Пътят е много гладък, живописен и лек. Асфалтът е до селото, а вътре в селото има каменист път.
Закуската в Адатепе е истинска наслада. Използват се само естествени продукти, произведени от местните хора. Има ресторант, разположен на хълма, на който можете да се насладите не само на храната, но и на гледката към залива.
Тук е много тихо. Земя на спасението – така накратко можете да опишете това място. /блиц

Публикувана на
09 Юни 2021 година