Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Рядка монета продадена за почти 20 млн. долара

Видяна: 5856 пъти

Американска златна монета беше продадена на търг на "Сотбис" в Ню Йорк за рекордните 19,5 милиона долара, предаде БТА. За най-рядката марка в света пък бяха платени 8,3 милиона долара, съобщават Ройтерс и Франс прес.
От аукционната къща очакваха рядката монета да бъде продадена за сума от порядъка на 15 милиона долара.
Монетата е от последната серия златни монети, наречени "Двоен орел", изсечена от Монетния двор на САЩ през 1933 г. Тя става най-скъпата в света, като изпреварва сребърния "Либърти долар" от 1794 г., изобразяващ жена с разпусната коса - символ на свободата, който беше продаден за 10 милиона долара през 2013 г.
Никога не е била пускана в обращение, след като тогавашният президент на САЩ Франклин Рузвелт се отказва от златния стандарт заради световната икономическа криза. Повечето изсечени през 1933 г. златни монети са претопени, но няколко от тях "оцеляват" и се появяват на колекционерския пазар, преди да бъдат иззети от тайните служби.
Остава само един "Двоен орел", който попада в нумизматичната колекция на египетския крал Фарук.
Ценната монета, чиито следи след това се губят в продължение на десетилетия, е закупена през 1995 г. от британски колекционер, който след 5-годишна съдебна битка получава правото да я препродаде на настоящия й собственик, американския дизайнер Стюарт Вайцман, през 2002 г. за 7,9 милиона долара.лупа

Публикувана на
08 Юни 2021 година