Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Паролата Димитър Георгиев

Видяна: 26962 пъти

Основателят и президент на козметичния гигант „Роза Импекс“ чества днес 70-годишен юбилей. Освен че е човек с нюх, който инвестира с размах в различни дейности, той е един от инициаторите и дарителите на различни културни прояви, радетел за възстановяването и изграждането на културно-исторически ценности под тепетата и в страната.
Юбилярят е доктор хонорис кауза на Университета по хранителни технологии в Пловдив, бизнесмен на 2002 г., носител на наградата „Бизнес лидер - Козметична индустрия 2017″, почетен академик на международната академия за обществени науки, почетен жител на Пловдив, почетен консул на Украйна и носител на много други отличия. За себе си казва: “Искам името Димитър Георгиев, „Роза Импекс“, всичките ми начинания като човек да останат парола за добра работа, за добро качество, за добър професионализъм и гражданска съпричастност. Човек трябва да оставя добро име и добри дела на тази земя…“. Днес следваме пътя му от студентската скамейка, развитието му като специалист и предприемач преди и след годините на прехода, до днешни дни.
Димитър Георгиев е роден на 8 юни 1951 г. в с. Синапово, Ямболско. Средното си образование завършва в Стара Загора и след отбиване на военна служба е приет за студент във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост - Пловдив, сега Университет за хранителни технологии. Ученическата му любов към химията го насочва към „Технология на етеричните масла и парфюмерийно-козметично производство“. „Случи се доброто чудо, запалих се по тази професия и я прегърнах за цял живот“, спомня си той.
Първото птиче каца на рамото му още когато защитава дипломната си работа през 1977 г. Абсолвентът впечатлява тогавашния директор на „Българска роза“ - Карлово, Минко Минков, който го кани на работа като технолог в комбината. Димитър Георгиев вече е семеен и заминава със съпругата си в Подбалканския град. Междувременно се раждат децата му -дъщеря и син. Както той казва, „епидемията по уедряване“ на всички браншове в страната през 1983 г. го отвежда в Научнопроизводствения комбинат „Ален мак“ в Пловдив - като специалист по ресурсно осигуряване. Скоро следва и повишението - директор по ресурсно осигуряване. Национална реорганизация в бранша създава структурата Стопанско обединение „Парфюмерия и козметика“, в който влиза целият отрасъл в България - с 14 завода, спомагателни цехове и 16 000 работници и специалисти. С тази промяна Димитър Георгиев изкачва още едно стъпало в кариерата си - избран е за заместник генерален директор на обединението. От високата си позиция той трупа опит и в пазарната политика на отрасъл „Парфюмерия и козметика“ в страната и в чужбина.
Промените в България дават началото на разпад на всички соцструктури. През 1991 г. с решение на тогавашния министър на индустрията и технологиите Иван Пушкаров СО „Парфюмерия и козметика“ отива в историята, а Димитър Георгиев остава без работа. Тогава е на 40 г. и с риск стартира частен бизнес, като влага всичките си спестявания от 5000 лв. Отначало търгува с опаковки, суровини за парфюмерийния и козметичния бранш и козметика, като изнася за Русия, ОНД, Прибалтика, Сърбия, Босна и Херцеговина. Военните действия в Босна обаче спъват бизнеса, но се ражда идеята за собствено производство. Играе на търг и купува 12 декара земя със съборетини от бившия стопански двор в с. Ягодово. Именно там стартира първото си производство с червила, които прави с 2 калъпа, в 2 тенджери, на 2 котлона, а суровината внася от най- елитните чуждестранни козметични компании. Тогава единствените му помощници са съпругата му и инж. Минка Ламбрева. Готовата продукция той разнася с куфарчета из търговската мрежа. Препаратът за изрусяване „Блондор“ е второто изделие след червилата. Бинго обаче удря с боята за коса „Скала“, която носи на малката тогава фирма златен медал от Международния панаир в Пловдив.
Именно „Скала“ отваря вратите към големия бизнес на „Роза Импекс“. За късмет, дистрибутор прави поръчка за голяма партида бои, даже плаща авансово 100 000 лв.
Димитър Георгиев изчислява, че за всички 30 години в компанията са вложени между 25-30 млн. лв., а реинвестиции се правят непрекъснато. Хората, на които осигурява хляб, вече са над 250 души.
Днес портфолиото на „Роза Импекс“ включва стотици собствено разработени серии - козметика за лице, за тяло, бои за коса и оцветители за коса, както за жени, така и за мъже. И още - маски, шампоани, балсами, а покрай пандемията и дезинфектанти. Продуктите на „Роза Импекс“ отдавна са познати и търсени в чужбина, като експорт се осъществява на 5 континента. /марица

Публикувана на
08 Юни 2021 година