Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Народна веселба на „Лаута”

Видяна: 29000 пъти

„За шеста поредна година виждаме парк „Лаута” толкова цветен и пъстър, с толкова много музика, която ни кара да настръхваме. Радвам се, че има хора, които пазят традициите и успяваме да ги предадем на по-малките” , с тези думи кметът на „Тракия” Костадин Димитров даде началото на тазгодишното издание на „Народен събор Пловдив”.
Той благодари на всички, които допринасят за това събитие – Община Пловдив, ОД на МВР, ОП „Градини и паркове”, ОП „Чистота”, администрацията на „Тракия”.
Председателят на Общинския съвет Александър Държиков поздрави организаторите Димитър Михов и сестра му Петя Михова за благородната мисия да пазят българщината и да предават нашите традиции и обичаи. „Щастлив съм след тези тежки времена да бъдем заедно на това дългоочаквано събитие, което се превърна в неизменна част от Културния календар на града ни”, допълни той.
Димитър Михов приветства с добре дошли участниците и гостите на „Народен събор Пловдив”, което е може би най-мащабното събитие за фолклор в Южна България. „Интересът към фолклора расте и се радвам да виждам всяка година все повече хора на сцените и пред тях”, допълни той.
Веднага след церемонията гайдарски състав „Дельо хайдутин” и фолклорна група от Рудозем пренесоха магията на Родопа планина в парк „Лаута”.
Народният събор, който се провежда за шести път в район „Тракия”, се превърна в традиция за Пловдив. През двата дни посетителите ще имат удоволствието да се насладят на колорита и магията на българското фолклорно изкуство. Над 4000 участници от цяла България ще пеят, свирят и танцуват на двете сцени.
Тази вечер от 18 часа предстои концерт на ансамбъл „Тракия”, а час след това – на оркестър „Тракийско настроение”.
Гостите могат да се включат в хоротеката, да се насладят на открития музей на дружество „Традиция”, да разгледат автентични носии, занаятчийски произведения, да се снимат на цветната люлка и да се потопят в богатите ритми на българския фолклор.

Публикувана на
05 Юни 2021 година