Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Защо трябва да спите на лявата страна

Видяна: 124180 пъти

Как да спите, така че до сутринта тялото да се възстанови напълно и човек да се почувства бодър и пълен със сили. Норвежки и датски учени са провели серия от експерименти, посветени на този проблем.
Оптимална позиция за сън
Изследването е проведено от специалисти от Норвежкия технологичен университет (Тронхайм), заедно с учени от Датския национален изследователски център (Копенхаген) и катедрата по клинична биомеханика в Университета на Южна Дания (Оденсе). Броят на субектите включвал 1119 мъже и жени от 20 до 65 години.
Учените сравнявали всички параметри на теглото, възрастта и физическото състояние на тези хора и след това в продължение на 2 години следвали навиците им да спят в една или друга поза. В резултат се оказало, че положението на тялото по време на нощна почивка е пряко свързано с физическото здраве.
Всеки, който предпочитал да спи на една страна, много по-добре се възстановявал. А здравето му е било по-добро от на останалите.
От общия брой на субектите 54,1% спели на една страна, 37,5% на гърба си, 8,4% на корема. Това съотношение не е случайно. То отразява някои модели.
В ранна детска възраст хората спят по-голямата част от времето на гърба си. През този период се формират основните извивки на гръбначния стълб. С възрастта по време на сън страничното положение на тялото започва да преобладава.
През нощта хората няколко пъти променят позицията си, подсъзнателно се опитват да избегнат застой в тъканите. Жените спят на една страна повече от мъжете. Това предпочитание прави жените по-издръжливи, физически здрави и увеличава продължителността на живота.
Също така е важно от коя страна спите - отляво или отдясно.
Искате ли да сте здрави? Легнете на лявата страна!
Органите на човешкия стомашно-чревен тракт са разположени асиметрично. По време на сън това силно влияе на всички процеси, протичащи в нашето тяло. Лежейки от лявата страна, ние стимулираме червата.
Също в тази позиция стомахът е под хранопровода. Всичко функционира правилно. Това помага да се отървете от киселини, запек, синдром на раздразненото черво.
Вторият важен момент се отнася до кръвообращението и лимфния поток. Когато лежи от лявата страна, човешкото тяло ускорява лимфата и кръвта тече по-бързо и по-добре. Храненето на мозъка се подобрява, така че човек се събужда добре отпочинал.
Свободното движение на лимфата премахва продуктите на гниене по-бързо, помага в борбата с токсините и излишното тегло.
Накрая, спането в това положение намалява хъркането. Хората, предразположени към това, често изпитват недостиг на кислород през нощта. Това води до увреждане на паметта, лоша работа и преждевременно остаряване на мозъка.
Хъркането има и неволно спиране на дишането - апнея, което, ако има наднормено тегло човек, може дори да доведе до смърт.
Не можете да спят на лявата си страна само хора със сърдечна недостатъчност и някой, който е претърпял инфаркт. В това положение сърцето е под повишено налягане и това може да повреди отслабения орган./zdrave.to

Публикувана на
15 Май 2021 година