Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Зуека с първа изложба в Пловдив

Видяна: 19093 пъти

Талантливият актьор Васил Василев-Зуека разкри новото си амплоа на художник и днес откри своята първа изложба. Това стана в аристократичния Пловдив в галерия U PARK на големия художник Кольо Карамфилов, който вече не е сред нас. Малката приветлива галерия в центъра на града под тепетата приюти 28 творби на актьора, които ще останат до 30 май.
За вернисажа в четвъртък, който продължи няколко часа, от София дойдоха приятели и колеги на актьора и тв водещ, както и много пловдивски творци, почитатели на Зуека и на изкуството. Почти всички живописни платна на актьора и майстор на четката вече са откупени.
Зуека обожава да рисува Донкихотовци. Те са станали като негова емблема. А на въпрос защо рисува Рицаря на печалния образ талантливият артист отговори: "Защото героят на Сервантес олицетворява свободата. През него могат да се прокрадват хиляди идеи. Някак започнах да се изразявам чрез Дон Кихот".
Донкихотовците на Зуека се радват на огромен успех сред неговите приятели и сред публиката. Верният приятел и колега на Васил Василев - Димитър Рачков обаче пръв е откупил впечатляващия триптих "Дон Кихот" - "Не знам", "Не чух", "Не видях".
Част от платната носят имена като "Край морето", "Винсент", "Златната ябълка", "Месия", "Ангел", "Сливане", "Вярвай ми!" Изложените в галерия U.P.A.R.K. картини струват по 900 лева, а само една от тях под надслов "Вържи шута, за да е мек тронът" се предлага срещу 2500 лева.
Васил Василев рисува от ученик, но до преди година за този негов талант са знаели само приятелите. Галеристката Радост Коцева вдъхновява Зуека да нареди своите картини в емблематичната галерия U PARK. "Зуека можеше да открие първата си изложба само в Пловдив", горда е тя.
"Започнах да рисувам по-усилено през миналата пандемична година. Не ми беше минавало през ума да се хвана по-сериозно с рисуване. Едно време съм го правил, защото съм имал необходимост да споделям изкуства. Но сега отново се захванах и това ми доставя удоволствие", казва Васил Василев.
До 30 май можете да видите изложбата-живопис на Васил Василев - Зуека в U PARK Gallery в Пловдив, ул. "Отец Паисий" 24. /лупа.бг

Публикувана на
13 Май 2021 година