Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Американският посланик и пловдивски ученик свързаха кабели

Видяна: 15982 пъти

„Покажете ми какво сте научили“. На молбата на посланика на САЩ в България Херо Мустафа веднага откликна единадесетокласникът Митко Колев и заедно с висшия дипломат свързаха кабели на учебното табло в Центъра за професионално обучение „Тракия“ в Индустриална зона Раковски, част от Тракия икономическа зона /ТИЗ/. Посланик Мустафа посети вчера единствения по рода си в България обучителен център, ситуиран в индустриална зона.
На срещата присъстваха търговският аташе Мигел Ернандес и Лиам Съливан – от икономическия отдел на дипломатическата мисия, изпълнителният директор на Фондация „Америка за България“ Десислава Тальокова, Надя Захариева - програмен директор, „Бизнес, предприемачество и технологии“ на Фондацията, основателят и изпълнителен директор на ТИЗ инж. Пламен Панчев, кметът на Община Раковски Павел Гуджеров, кметът на община „Марица“ Димитър Иванов, директорът на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Катя Стайкова, Петър Иванов и Даниел Киряков от Американската търговска камара (AmCham), преподавателите в центъра доц. Таня Титова и д-р Ангел Личев от Университета по хранителни технологии, директорът на Професионална гимназия по машиностроене в Пловдив инж. Кирил Саксанов и ученици от гимназията.
„От няколко години работим за ефективни взаимоотношения между бизнеса и образованието“, посочи инж. Панчев. Благодарение на неговите визионерски идеи ТИЗ стана водещ индустриален проект за Югоизточна Европа, с над 180 фирми, 3 милиарда евро инвестиции и 35 000 нови работни места. „Индустрията търси технически кадри, които образованието трябва да „произведе”. Преди 2 години създадохме обучителния център, в който се квалифицират и преквалифицират служители от компаниите в ТИЗ, а ученици провеждат учебната си практика в съвременна материално-техническа база“, обясни инж. Панчев.
Херо Мустафа посочи, че заедно с търговския аташе през последните месеци са провели срещи с американския бизнес в България. Повечето представители на фирми са споделили за необходимостта от съвременно оборудване и технически съоръжения за обучението на нови кадри. Именно това вече е направил екипът на Тракия икономическа зона чрез своя обучителен център. Според посланик Мустафа тази инициатива трябва да се мултиплицира. Затова заедно с нея на срещата бяха от Американската търговска камара и Фондация „Америка за България“. Фондацията вече финансира проект в обучителния център на ТИЗ, чрез който 60 ученици от 11-ти и 12-ти клас на 4-ри професионални гимназии в зоната – ОУ Св. Св. Кирил и Методий – с. Калековец, ПГ по селско стопанство - с. Белозем, Професионална гимназия по машиностроене – гр. Пловдив и ПГ по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив,
„Тук ползваме най-новата техника, получаваме качествена подготовка чрез връзката теория и практика. Условията са отлични, а преподавателите са страхотни“, коментира единадесетокласникът Митко Колев.
В непринудения разговор се включи и Н. Пр. Херо Мустафа, която попита момчето какво би искал да прави, след като завърши обучението. „Искам да отворя собствен сервиз“, обяви младежът и получи одобрение за амбициозността си от всички присъстващи.

Публикувана на
13 Май 2021 година