Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Прекръстват Столипиново на Кючук Стамбул, Зико дойде в махалата с новина

Видяна: 73800 пъти

На първия ден от големия празник Рамазан гости в Столипиново бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров – Зико и зам.-кметът Тодор Чонов. Техен домакин беше защитникът на правата на живеещите в етническите махали под тепетата Яшар Асан, известен още като пловдивския Лех Валенса.

Динко ПЕТКОВ
Катя КАЗАКОВА
сн.: Лили ПЕТРОВА

Градоначалникът дойде с голяма новина, която ще зарадва стотици столипиновци. Скоро те ще могат да си закупят жилищата, в които живеят под наем.
„Аз имам много приятели тук. Идвал съм и като областен управител. Виждаме какво е. Каквото и да се направи, обаче, трябва да се поддържа. Каквото зависи от нас общината, правим. Смятам, че ако хората си купят жилищата, в които сега са под наем, нещата ще се променят. Още на следващата сесия ще внеса предложение“, заяви той. И попита: „Ще има ли интерес да си купят апартаментите“.
“Всички ще се зарадват. Така ще ги ремонтират и поддържат. Ще стане по-чисто. Кмете, вън е мръсно, а вътре къщите им блестят от чистота“., увери го Яшар Асан. „Някои от квартала вече си купиха жилища на друго място и там спазват правилата. И тук ще стане така.“, допълни той.
Още с идването си в квартала Здравко Димитров попадна на теч на улицата пред „Соколите“. „Водата шурти по асфалта, а от четвъртия етаж нагоре няма и капка“, оплакаха му се от околните блокове. Кметът веднага се обади на шефа на ВиК Спартак Николов да прати екип да реши проблема.
Присъстващите мюсюлмански активисти, припомниха, че проблемите в квартала са от десетилетия. Но тук общината няма сама да се справи, трябва и държавата да се намеси със средства.
Д-р Асен Йорданов припомни, че преди години при един бивш кмет Световната банка отпуснала 11 млн. евро за строителството на социални къщи, но той обявил, че нямало терени, върху които да се построят. И отказаха средствата. „Така загубихме 11 млн. живи пари“, разкри какво е станало. Отбеляза, че в момента в Столипиново имало 18 фондации, но повече работели за себе си, отколкото за хората: „Вписват едни и същи имена по десет месеца в едни списъци, а хората даже не знаят“, заяви той.
Здравко Димитров изрази готовност за специална среща с етническите лидери, на която да се обсъдят проекти и програми, по които да се работи занапред за привличане на средства за облагородяването на квартала.
Пловдивският кмет отправи специални поздрави за празнуващите Рамазана: „Това е един голям празник за мюсюлманите. Празник на добротата, смирението. Ние винаги сме се уважавали с мюсюлманите. Живеем заедно в този град и тук никога не е имало проблеми между етносите, с което аз се гордея като кмет. Пожелавам на всички братя мюсюлмани, на техните семейства, да са живи и здрави и да продължаваме да се събираме така по хубави поводи и празници. Няма нищо по-хубаво от това да празнуваме заедно!“.
„Благодарим ти, кмете! От години ти си единственият от управниците, който стъпва в Столипиново!, “ отвърна му Яшар Асан.
Кметът не хапна от традиционните баклава, ашуре и други сладости, които имаше на трапезата, тъй като бил на диета. Вече е свалил 6-7 кг, похвали си той.
За спомен от празника той получи сребърна броеница, специално поръчана от Турция, както и талисман със слончета и червени стъклени чушлета, а най-отгоре със синьо око против уроки. „Да си жив и здрав! И да продължиш да си кмет до безкрай!, пожела му Яшар Асан. „А, не! Това ще си е живо наказание!“, разсмя се градоначалникът.
Подканиха го да си купи някоя дреха от прочутия базар в Столипиново, известен неофициално в цяла България като „Яшар мол“.
„Костюмите и обувките ми са по поръчка. Няма да намеря като за мен.“, въздъхна кметът.
На изпроводяк той заръча да поздравят за празника семействата си от негово име. Всички се щракнаха за спомен. Никой да не застава зад кмета, че няма да излезе на снимката!“, пошегува се зам.-кметът Чонов.
Празничното настроение се усещаше навсякъде в квартала, увериха се репортерите на ПловдивМедия. Макар и на работа, хората обсъждаха какво ще сложат на трапезата вечерта. „Ей, на, и сега работим. Няма как. Идват балове. Шием за абитуриентите. А и пари трябват.“, заяви леля Фахрие. Но иначе за празничната вечеря била приготвила агнешко и баклава“.
„Да сме живи и здрави! Голям празник е днес. Нищо , че още сме на работа. Довечера ще се съберем с децата и ще си хапнем добре.“, казва пък продавачът Сабри.
„Радва ме се, че кметът ни е уважил за Рамазана. Да ти дойде такъв голям човек е на берекет. От него искаме да ни смени името на махалата. Стига с това Столипиново! Няма добра слава. Как в Пловдив имаме Кючук Париж, защо да нямаме и Кючук Стамбул, а? Какво ни липсва – на пазара тук е като един малък Капалъ Чаршъ, а ей къде е и река Марица, там си ходим като на Босфора!“, предлага продавач на обувки.

Публикувана на
13 Май 2021 година