Новина от категория България
Архив на публикациите

Полицай с 50 000 лв. подкуп за прикриване на измами с ДДС на "Градус"

Видяна: 34160 пъти

"Иван Грудев Филипов е бивш полицай, задържан през 2010 г. за подкуп на служител на БОП (бел. ред. - дирекция "Борба с организираната престъпност") в Стара Загора. Той предложил 50 000 лв. на антимафиота, за да замете данни за извършени престъпления по проверките, които води по отношение на фирмите „Градус“ с номера от 1 до 7 и „Бисер Олива“ АД. Дружествата до едно са свързани с братята Лука и Иван Ангелови – заедно и по отделно.

През 2017 г. Филипов е осъден на първа инстанция. Но проверките за точене на ДДС от фирмите на Ангелови чрез фиктивен износ за Румъния, ощетил хазната с 10 милиона лева ДДС, са успешно заметени".
Това е основното заключение в материал-разследване на специализирания сайт BIRD с автор Димитър Стоянов, който работи и за сайта за разследваща журналистика "Биволъ".
Имената на Ангелови нашумяха след като бизнесменът Светослав Илчовски ги обвини в куп престъпления пред Комисията по ревизиите – като се започне от манипулиране на борсата чрез надуване на активите на дружествата им през фиктивни сделки.
В защитната си реч пред същата комисия Ангелов отрече тези твърдения.
Стана ясно и, че по собствените му думи пред комисията, успял да продаде с печалба фамозните фурми от Абу Даби, които уж бяха хуманитарна помощ.
Няколко независими един от друг източници твърдят, че към 2010 г., срещу братята Ангелови тече разследване, възложено на Националната следствена служба, по данни за източването на около 10 милиона ДДС чрез фиктивен износ на земеделска продукция към Румъния. Текат и проверки от НАП. В крайна сметка проверките приключват без проблеми за тях.
В мотивите по делото срещу Филипов, изложени в 20 страници, се описва как той опитва да мотивира колегата си от ТЗ "БОП" да реализира схема, която да приключи проверката с положителен за проверяваните дружества резултат. Материалите по същата проверка трябвало да бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за прекратяване, поради липса на данни за извършено престъпление. С тези действия е трябвало да се потвърдят "неверните и непълни констатации в данъчните ревизионни актове за минали периоди от време", посочва още разследването. Ревизии и проверки - пристрастни? На първа инстанция съдът сочи, че от началото на 2007 г. до средата на 2010 г. служителите на НАП извършили многобройни данъчни ревизии и проверки за установяване на факти и обстоятелства по прихващане или възстановяване на ДДС в данъчни обекти и търговски дружества, в които съдружници или акционери били братята Иван и Лука Ангелови. Сред проверяваните компании са многобройните фирми „Градус“ и „Бисер Олива“ – общо над 10 юридически лица.
Инициирана е вътрешна проверка от инспектората на финансовото министерство. В резултат били уволнени няколко ревизори и били наложени дисциплинарни наказания на ръководители на данъчни екипи, в това число и на директора на НАП Стара Загора, допуснали съзнателни грешки при ревизиите и проверките.
По делото на първа инстанция самите Ангелови се явяват като свидетели. Не са им повдигнати обвинения за поръчители на престъплението, защото обвинението не успява да събере достатъчно доказателства срещу тях, пише още Bird.bg.
Предаването на подкупа и голяма част от комуникацията по този казус е документирана чрез прилагането на специални разузнавателни средства, твърди още журналистическото разследване.
Колкото до делото за измами с ДДС за 10 милиона лв., то е прекратено от прокуратурата без последствия.Actualno.com

Публикувана на
13 Май 2021 година