Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Пращат Зико да опъне палатка пред Министерския съвет

Видяна: 20920 пъти

Кметът Здравко Димитров доведе внушителна група експерти за общественото обсъждане, на което общината пита пловдивчани дали да тегли заем за 113 501 750 лева за реализацията на инвестиционни проекти. При пълна зала започна общественото обсъждане точно в 17:30. В залата бяха зам.-кметовете Величко Родопски, Пламен Райчев, Анести Тимчев, Тодор Чонов и Георги Титюков и председателят на Общинския съвет Александър Държиков районни кметове, общински съветници, граждани, както и новоизбрания член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Иван Тотев.
Секретарят на общината Ангелина Топчиева води дебата. Тя предупреди, че заради ковид мерките в залата не може да има повече от 70 души, а присъстват 48. Припомни и за задължителното носене на маски и спазването на дистанция.
Пловдив трябва да се развива, каза в изложението си Здравко Димитров и добави, че града няма нито вътрешен, нито външен ринг. „В София дори локалите на новата Южна дъга са по-широки от нашето Околовръстно. Пловдив заслужава много повече“, подчерта той. Средномесечно в града влизат и излизат над 5 милиона моторни превозни средства и е очевидно, че такъв трафик не може да бъде поет с пътна инфраструктура, строена преди доста години за значително по-малко автомобили.
По думите му заемът ще бъде използван за 11 строителни обекта на обща стойност 103,6 млн. лева и инвестиции в двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, предимно в техника, за 9,9 милиона.Пловдив ще изтегли заем при годишна лихва между 0,3 – 0,6%. Кредитът от 113 млн. лв. ще се връща в срок от 20 години.
Зам.-кметът Величко Родопски обясни, че условията са много изгодни. Досега общината е изплащала редовно заемите си, затова пловдивчани няма от какво да се опасяват. Няма опасност данъците да бъдат вдигнати заради погасяването на кредита. Арх. Цветелин Цоневски от публиката дори предрече, че заради бързото развитие на града и бизнеса в него, данъчните постъпления ще се увеличават по естествен начин.
Част от кредита ще отиде за инвестиции в двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, предимно в техника, за 9,9 милиона. Зам.-кметът Анести Тимчев разясни, че средната възраст на машинния парк в „Градини и паркове“ е между 20 и 40 г., на „Чистота“ -14. Отделно в „Чистота“ били бракувани 38 автомобила. „Необходима е подмяна на техниката, за да сме адекватни на всичко, което се случва в нашия град. 2,8 млн. лв. ще отидат за реорганизация на базата на двете предприятия с електрически станции и т.н.“, обясни той.
Д-р инж. Илия Зюмбюлев от БЗНС пък предложи да се направи местен референдум за заема, тъй като това ще е най-големият заем в историята на общината. Той посъветва кмета Здравко Димитров да стои на палатка пред Министерския съвет и да настоява да се отпуснат пари на Пловдив, а не градът да се загърбва. Според Зюмбюлев централната власт ни е длъжник.
Градоначалникът, обаче, не се съгласи с него.
Зам.-кметът Величко Родопски посочи, че в момента общината има дългове за около 27 милиона лева, докато Варна, например, е поела дълг от 118 милиона. На запитване от заалата той отвърна, че многомилионният заем няма да бъде взет наведнъж, а на етапи, в срок до 2024 година. /марица

Публикувана на
12 Май 2021 година