Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Еко рожден ден на детска градина в Столипиново

Видяна: 28920 пъти

Тази нощ една госпожа опече планетата Земя от солено тесто. А на сутринта децата от втора група в ДГ „Маргаритка“ с помощта на учителката си Дима Арабова я оцветиха цялата в синьо и зелено. По много пъти. Окачиха на връв малките кръгчета, добавиха им по едно синьо мънисто – за късмет и както е прието в техния етнос. И ги раздадоха като амулети за щастие на гостите на 45-годишнината на „Маргаритка“.
Кметът на район „Източен“ Иван Стоянов също получи земното кълбо, а на шефката на образованието в района Стефка Симеонова бе отреден амулет със сърце.
Така с творчески работилници с надслов „Земята е на всички“ ДГ „Маргаритка“ отпразнува еко рожден ден. А за да се спазят противоепидемичните изисквания, родителите гледаха през интернет в излъчване на живо как малчуганите топват с четка в боите, за да оцветят континента Европа, редят от копчета, хартия и дантела пустините на Африка и така – чак до Австралия. Накрая ги окачиха на земното полукълбо – катерушка, заметната със синьо платнище за океан.
След днешния ден Алисия и Парашкева от трета група ще запомнят, че нашият континент се казва Европа и е със същата буква, с която започва тяхното предположение – Еврика. И макар че днес откриха наново Америка, мечтите на двете деца не стигат чак до нея. Искат да си останат в своя квартал и да станат мами. Хатидже още не е решила дали като тях ще остане домакиня и ще гледа деца или ще работи някоя модерна професия. Обаче й се иска „да порасне едно хубаво момиченце“. В хепънинга днес тя порисува на фолио, опънато между две дървета, заедно с връстника си Абдула.
В това време първа група измайстори цели пасажи риби и им добави разноцветни „люспи“, топейки пръсти направо в боята. Оказа се, че изпълявали желания и дори, че има къде да ги пуснат – пясъчникът в съседство бе преобразен специално за случая в море с водни обитатели и книжни лодки.
Химнът на детската градина и танц „Аватар“ по музика от спектакъла на Цирк дю Солей добавиха още настроение. /марица

Публикувана на
12 Май 2021 година